България ще получи от ЕС близо 3 млн. евро за борба с африканската чума

България ще получи финансова помощ в размер на 2 милиона и 900 хиляди евро за борба с африканската чума по свинете. Това стана ясно след среща на земеделския министър Десислава Танева и еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Страната ни очаква и спешна помощ от 11 милиона евро за компенсация на вече ликвидирани огнища на чумата в свинекомплексите. Още информация от Брюксел предава Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
16:02, 06.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Още през юли министър Десислава Танева поиска финансиране от Европейската комисия за справяне с чумата. Днес вече е факт, че 2,9 милиона европейски средства ще можем да използваме за лабораторно оборудване, лабораторни проби и за превенция на африканската чума.

Предстои Европейската комисия да помогне и за компенсация на вече ликвидираните огнища на чумата в свинекомплексите.

Десислава Танева, министър на земеделието: Ние изпратихме и по реда за спешна помощ искане за 11 милиона евро, към 31 юли, сума очаквана, прогнозна, по повод обезщетенията на евтаназираните свине в огнищата в свинекомплексите. Тази сума ще търпи корекции и ние, разбира се, ще я коригираме. Ще очакваме до месец решение. Помощта, която поискахме, комисарят и неговият екип потвърдиха, че ще бъде разгледана в спешен порядък.
;

Основен акцент на срещата днес в Европейската комисия беше възможно ли е да бъдат компенсирани малките стопанства у нас, които не са регистрирани. Еврокомисар Андрюкайтис беше категоричен:

Витянис Андрюкайтис, европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните: Подкрепа и компенсация ще има само за големите свинекомплекси, но предвид това, че хората са участвали в борбата с чумата, като доброволно ликвидираха свинете в личните си стопанства, предлагаме план за подкрепа на тези стопани, за изграждане на биосигурност в техните ферми, независимо от това колко са големи. Ситуацията с чумата в България е много сериозна и аз призовавам въпросът да не се политизира.

В средата на септември и началото на октомври у нас пристига група от Европейската комисия, която ще проверява направеното до момента по отношение борбата с чумата. От резултатите от тази проверка ще зависи бъдещата финансова подкрепа за България от страна на Европейската комисия.

Цялото интервю с еврокомисаря по здравеопазването гледайте утре в Сутрешния блок на БНТ1!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дезинфекцират домашните дворове на свиневъди в Бургаско
Дезинфекцират домашните дворове на свиневъди в Бургаско
Потушиха пожара във военен склад в Сибир
Потушиха пожара във военен склад в Сибир