НОВИНИ

България вложи 70 млн лева в компресорна станция за транзит на газ

България вложи 70 млн. лева в компресорна станция и така улесни транзита на газ за Турция. Обновената модерна станция "Странджа" беше открита от премиерът Бойко Борисов "Странджа". Тя се намира недалеч от границата ни с Турция и ще поддържа високо налягане на газа, който се транзитира за Истанбул.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
18:11, 11.04.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
българия млн лева компресорна станция транзит газ

Новата станция е оборудвана с последна модификация на американски компресори, които са реверсивни и могат да подават газ в двете направления. Така съоръжението става важен елемент от бъдещия газов хъб, каза при откриването енергийният министър Теменужка Петкова. 80% от компресорните станции в региона се намират на територията на България и това е предпоставка за страната ни да се превърне в основен разпределител на газа за Европейския съюз. Енергийният министър подчерта, още че се обсъжда възможността за участие в изграждането на терминал за втечнен газ в Александруполис, както и на интерконектор с Гърция. Премиерът заяви, че до края на следващата година в България ще има още 4 подобни компресорни станции и те ще бъдат изградени със финансова подкрепа от Евросъюза.

Бойко Борисов, министър-председател
"70 млн. виждате тука и за да си го представите защо сме ги дали- от тука минават 14 милиарда кубически метра газ за Истанбул, за което ние получаваме транзитни такси. След месец същото нещо ще видите в Петрич. Абсолютно реверсивно и на практика възможност за истинска диверсификация."

Борисов добави, че в началото на другата седмица в Бургас ще пристигне платформата за сондаж и добив на нефт и газ от концесията "Хан Аспарух". Според специалистите изграждането на интерконектора с Гърция ще осигури на България достъп до газ от Каспийския регион, а интерконекторът с Румъния ще бъде факт до есента на тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови експонати в Музея на авиацията в Крумово
Нови експонати в Музея на авиацията в Крумово
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ