НОВИНИ

България преговоря за туркменски газ и инвестиция от Ю. Корея за 1,5 млрд.долара

България обсъжда с Туркменистан доставки на природен газ за газовия хъб "Балкан". На първия Каспийски икономически форум стана ясно още, че страната ни води преговори и за голяма южнокорейска инвестиция за милиард и половина долара у нас и че не сме отпаднали от надпреварата за "Фолксваген". От Туркменистан - Александър Марков и Ивайло Стоянов.

Александър Марков
от Александър Марков Оп.: Ивайло Стоянов
19:33, 11.08.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

България и Туркменистан преговарят за доставки на тюркменски природен газ от централноазиатската република, която има четвъртото по големина находище в света.

Тюркменският газ може да пристигне до газовия хъб Балкан чрез суапови сделки през инфраструктурата на трети страни, допълни премиерът.

Бойко Борисов - министър - председател : В момента, и това говорихме с президента на четири очи, Русия от тука, три тръби имат огромни и би могло за нашия газоразпределител "Балкан" да идва газ, за да има тази диверсификация, която и третият либерализационен пакет изисква, нали, в тръбата да има място за повече доставчици.
Бойко Борисов, министър председател: Знаете, че има Каспийско море екологична оценка да не може да минава газопровод, петролопровод може, но газопровод не. В същото време те са в тройката с най-големите газови находища.
;

Премиерът Борисов и министърът на икономиката Емил Караниколов обявиха, че България преговаря за голяма южнокорейска инвестиция у нас в размер над 1,5 млрд. долара.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Ще разгледаме всички сфери като промишленост, здравеопазване, култура, най-вече енергийната сфера, ще разгледаме строителството, така че по всички теми комисията ще излезе с конкретни препоръки.
Емил Караниколов, министър на икономиката: С Южна Корея към момента все още нямаме сключени договори, нека да не гадаем. В много начален етап сме, инвестицията е такава, каквато на "Фолксваген", даже малко по-голяма, но не е за автомобили.

Утре в рамките на форума премиерът ще се срещне с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, с когото ще обсъдят енергийни проекти от взаимен интерес и за двете страни, и с вицепрезидента на Иранската република.

;

В рамките на форума Българо-тюркменската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество проведе четвъртото си заседание, като двете страни подписаха пет документа за сътрудничество в областта на транспорта, външните работи, както и електронните съобщения.

;

България и Туркменистан се договориха още да разкрият дипломатически представителства в двете страни.

;

Премиерът проведе и двустранна среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Последен ден за стопаните от Южна България да умъртвят прасетата ​си доброволно
​Последен ден за стопаните от Южна България да умъртвят прасетата ​си доброволно
Стрелбата в джамия в Осло се разглежда като възможен терористичен акт
Стрелбата в джамия в Осло се разглежда като възможен терористичен акт