НОВИНИ

"Българската домашна ракия" настоява за етикети

Стопаните, които отглеждат лозя или овощни градини, да получат правото да се регистрират като специализиран малък обект за дестилация. За това настояват от националното сдружение "Българската домашна ракия". По този начин производителите ще могат да продават легално домашна ракия със собствен етикет.Вижте репортажа на Нели Ангелова и Стоян Станчев.

bnt avatar logo
от БНТ
06:45, 20.01.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Малките производители със собствени стопанства да могат да варят ракия в домашни условия, като при продажбата ѝ се начислява данък печалба, както това се случва в Австрия, Италия и Франция - настояват от сдружението.

Според Стоил Атанасов тази възможност е залегнала и в европейската директива за варене на ракия. Тя регламентира стопаните на лозя или овощни градини до 25 декара, да имат правото да изваряват определени количества.

Стоил Атанасов: Това са около 2500 литра ракия, след като си заплати пълния акциз, без да бъде данъчен склад, защото има сега изискване да бъдеш данъчен склад, той вече може да си сложи собствен етикет и да продава ракията вече свободно.

С подобна промяна ще се повиши не само качеството на родната продукция, но и търсенето.

Стоил Атанасов: Да могат свободно на пазара да бъдат конкуренти и ние знаем, че българската домашна ракия е най-хубава.

Сдружението вече извоюва една победа - след поредица протести, депутатите решиха ракия да се вари целогодишно. Но преди промените да бъдат приети, много дестилерии затвориха.

Стоил Атанасов: Още не знаем каква е тяхната причина за какво е, дали е затова, че вече са фалирали или просто изчакват по-добрите условия и се надяваха точно за това, което стана за отпадането на този закон.

Обектите ще могат да заработят на пълни обороти след обнародването им в Държавен вестник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екстрадираха най-издирвания наркобос Ел Чапо в САЩ
Екстрадираха най-издирвания наркобос Ел Чапо в САЩ
Все още има затворени пътища заради снега в Източна България
Все още има затворени пътища заради снега в Източна България