НОВИНИ

Българската журналистика е на 175 години

Днес честваме 175 години българска журналистика. Тържествата започнаха в аулата на Софийския университет. Съюзът на българските журналисти отбелязва и 125 години организирано журналистическо движение в България. Честванията са под патронажа на президента Румен Радев.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
17:54, 22.05.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

От СБЖ посочиха критичното 111-то място, на което се намира България по свобода на словото. За сравнение Румъния е на 45-то място. Според СБЖ никоя епоха не е благосклонна към острите пера. Критиките на Cъюза към днешната ситуация стигнаха до определения като "поръчков пи ар" и "организирана пропаганда". Беше акцентирано, че слабата журналистика е не само пагубна за пишещите, но и за цялото общество, защото е добра почва за фалшиви новини.

Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти: Естествено нас ни боли най-много за състоянието на българските медии. За това как властта се опитва да ги подчини, за това как успяват да оказват натиск чрез своите близки хора, за съжаление понякога това са и издатели, които влияят върху журналистите, поради което нашите журналисти преживяват, защото не могат да напишат истината, не могат да съобщят това, което искат. Особено тежко е положението с разследващата журналистика. Знаете колко много нещата би трябвало да се променят, за да можем да кажем, че имаме сериозна разследваща журналистика в България най-вече за да можем да минем в друга класация.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият филм на Тарантино беше посрещнат с бурни аплодисменти в Кан
Новият филм на Тарантино беше посрещнат с бурни аплодисменти в Кан
Австрийският президент назначи четиримата нови министри
Австрийският президент назначи четиримата нови министри