НОВИНИ

Български евродепутати в задочен спор за гласуването по пакет „Мобилност“

Български евродепутати влязоха в задочен спор в кулоарите на Народното събрание постигнат ли е успех при гласуването в транспортната комисия на Европейския парламент по пакета „Мобилност“.

Български евродепутати в задочен спор за гласуването по пакет „Мобилност“
bnt avatar logo
от БНТ
14:44, 08.06.2018
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Петър Курумбашев дойде в НС, за да представи, по думите му, действителните резултати от гласуването, тъй като тези дни имало доста бодряшки тон по медиите. Най-големият пробив, който се постигна действително, е за неприлагане на директивата за командированите работници по отношение на международния транспорт, в същото време тази директива ще се прилага от ден едно за каботажа, каза той.

Курумбашев посочи, че някои от гласуваните изисквания не са в полза на нашите превозвачи. Той даде пример, че водачите ще могат да спят в кабината, само ако са на паркинги, отговарящи на определени изисквания, каквито въобще не съществуват в Европа. Най-неприятното изискване, което беше гласувано, е, че превозното средство трябва да се връща на всеки три седмици вкъщи, очевидно камионите са носталгични към своите семейства, не само шофьорите, посочи Курумбашев. Очевидно това е най-категоричната мярка, с която искат да накарат нашите шофьори да се връщат, коментира той.

;
Петър Курумбашев, евродепутат от Групата на социалистите и демократите: Франция има три национални катастрофи реално - първата е, когато е загубила при Ватерло, втората тяхна загуба безспорно е голът на Емил Костадинов през 1993 г. на "Парк де Пренс" и сега вече третата загуба, която Макрон получи директно от ген. Новаков, който нанесе съкрушителен удар върху френското национално достойнство

Това, разбира се, е негова лична заслуга и както примерно Криско казва: "Шапка ти свалям", обърна се той към колегата си Андрей Новаков.

По-късно пред журналисти евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков отказа да коментира отправените към него реплики.

Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП: Чух, че е използвал обидни думи по мой адрес, аз не мисля да падам на това ниво. Вчера прочетох, че г-н Джамбазки е имал време да се запознае с текстовете и вече сме на едно мнение, за това, че точно както съм казал и в началото - успехите са успехи.

Той посочи, че след гласуването са се появили проблеми на група превозвачи с текстовете за каботажа, но и те ще бъдат решени.

;

Евродепутатът Емил Радев коментира, че са избегнали най-опасното - да се вземе окончателно решение по пакет "Мобилност". В момента влизаме на преговори, може би процедурата ще продължи още година, в която ще имаме достатъчно време да защитим още по-добре българската позиция, да говорим с държавите членки, с нашите колеги и с Комисията, добави той.

"Имаше успех, имаше черно на бяло текстове, които бяха подложени на гласуване", заяви Радев. Той отбеляза, че колегата му Андрей Новаков е внесъл последните искания на превозвачите в доклада. "Ако някой смята, че е недоволен, това са и компромисите на г-н Курумбашев", коментира той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрийското правителство затваря седем джамии в страната
Австрийското правителство затваря седем джамии в страната
Борис Джонсън: Брекзит може да се провали
Борис Джонсън: Брекзит може да се провали