НОВИНИ

Блиц контролът в пленарна зала отпада от парламентарната практика

В парламентарната пленарна зала вече няма да се провежда т.нар. блиц контрол, при който министър-председателят и заместниците му отговаряха на актуални въпроси на депутатите всяка първа сряда на месеца. Това решиха народните представители с приемане на текстове от проекта за Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Блиц контролът беше въведен в 42-я парламент. Срещу отпадането му възразиха депутатите от "БСП за България" и ДПС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:40, 27.04.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
блиц контролът пленарна зала отпада парламентарната практика

Блиц контролът беше въведен, за да направят Пламен Орешарски поне малко популярен, коментира Искрен Веселинов от Обединените патриоти. Колегата му Павел Шопов допълни, че този вид парламентарен контрол се е използвал като силно пропагандно средство.

"Говорите за конструктивност, но предлагате мракобесие", коментира Филип Попов от БСП. Социалистите заявиха, че блиц контролът е бил завоевание за българския парламентаризъм. Според тях такава парламентарна практика има в няколко европейски държави и е много полезна. Блиц контролът беше с цел гражданите да чуят какво актуално се случва в държавата, обясни Кристиан Вигенин от БСП. Според него с отпадането му центърът на тежестта се измества към изпълнителната власт.

Отмяната на блиц контрола ликвидира един демократичен контрол върху изпълнителната власт, отбеляза Джейхан Ибрямов от ДПС.
Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че основният контрол се осъществява по сектори и от парламентарните комисии. Той припомни, че блиц контролът в комисии остава. Министрите в динамичен характер ще дават сведения пред комисиите, допълни той.

Мнозинството в зала отхвърли и предложението на депутати от БСП пленарно заседание с парламентарен контрол да продължава до изчерпване на въпросите и питанията, на които следва да се отговори в него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Алепо отново се играе футбол
В Алепо отново се играе футбол
Обща стачка в Гърция на 1 май
Обща стачка в Гърция на 1 май