НОВИНИ

Блокада и сблъсъци на протеста за вода в Перник

Протестиращи блокираха кръговото движение на пернишкия квартал „Изток“. Това е главният път, който води към автомагистрала „Струма“. По този начин полицаите предотвратиха затварянето на самата магистрала.

bnt avatar logo
от БГНЕС
18:46, 21.12.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
блокада сблъсъци протеста вода перник

За кратко протестиращите влязоха във физически сблъсъци със силите на реда. Целият квартал „Изток“ е блокиран от жандармерия.

Основните искания на гражданите са за оставка на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Те също настояват предишният директор на ВиК дружеството в града да бъде разследван за злоупотреби, които са довели до източването на язовир „Студена“.

Към протестиращите прииждат все повече и повече полицейски коли, а движението от квартал „Изток“ по посока София остава блокирано.

Кметът на Перник Станислав Владимиров обяви по-рано днес бедствено положение заради кризата с водата. Решението за въвеждане на извънредната мярка бе взето след заседание към Кризисния щаб на общината. На него присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов. Още днес започват действия по осигуряване на алтернативни източници на вода за града, допълни кметът на Перник.

Днес е втори ден на протести срещу режима на водата в Перник. На 20 декември, петък, в града стартира нов воден режим – в някои квартали ще има вода през деня, а в други през вечерта. В централната градска част, кварталите „Изток", „Мошино" и „Тева", както и в по-малките населени места, черпещи вода от язовир "Студена", чешмите ще текат от 14 до 22 часа. Преди това жителите на общината имаха достъп до течаща вода по 10 часа на ден, но той ще бъде ограничен. Новият режим е несправедлив, категорични са перничани и по тази причина излязоха на протест.

Водният режим в Перник е от три седмици. Въпреки липсата на вода в града и прилежащите му села, в КЕВР бе обсъдена и по-висока с 3% цена на водата в Перник от следващата година. Окончателно решение ще се вземе от регулатора на закрито заседание в последните дни на 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре настъпва астрономическата зима
Утре настъпва астрономическата зима
Рамуш Харадинай: Мини Шенген цели да премахне косовските мита за Сърбия
Рамуш Харадинай: "Мини Шенген" цели да премахне косовските мита за Сърбия