НОВИНИ

БНТ отново стъпва на Антарктида

БНТ отново стъпва в най-южната точка на земното кълбо Антарктида, благодарение на колегата ни Цветелина Атанасова. На Стефановден Цвети заминава за Ледения континент като част от българската експедиция, водена от директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Какво слага в багажа си Цвети и защо част от него ще пътува в бидон - приятелски надникнаха на колегите Благой Цицелков и оператора Мартин Костов.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Оператор: Мартин Костов
18:20, 26.12.2015
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Най-големият телевизионен пътешественик - Цвети Атанасова, няма много време за подготвка. Няма място и за излишен багаж ... и дори въздух. Все пак Цвети си е взела четиво. Най-новата книга на проф. Антон Дончев. А "По света и у нас" й подарява Библия.

- Тази Библия ще занеса с най-голямо удоволствие и ще я поставим в параклиса. Благодаря! - обещава Цвети.

Параклисът на остров Ливингстън ще бъде открит на Богоявление. По идея на 24-та българска експедиция, на 25 декември до параклиса е била заровена времева капсула, съхранила стотици послания на хора от цял свят. Днес Южният полюс се счита за Края на света, но според учените скоро там ще бъде новото начало. А посланията ще бъдат прочетени през 2060 година. 99 години след ратифицирането на международния Антарктически договор, когато той изтича и бъдещето на девственият континент ще бъде отново в ръцете на 28-те страни с бази на континента. Цвети се надява, за това време човечеството да съумее да запази континента чист.

Цветелина Атанасова, журналист БНТ : Хората сме длъжни да се учим от грешките, не вярвам, някои да не е грешил в живота си. Не можем да бъдем песимисти. Трябва да се учим. Трябва да знаем, че природата е част от нас и трябва да се учим от нея. Антакрида учи хората на това.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАСА засне един почти гост на Земята за Коледа
НАСА засне един "почти гост" на Земята за Коледа
Десетки арестувани в Сърбия за корупция
Десетки арестувани в Сърбия за корупция