Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Болен от Паркинсон е намерил начин сам да се бори с болестта

Пловдивчанин, болен от Паркинсон, е намерил начин сам да се бори с коварната болест. 57-годишният Румен Велев е открил апарат – портативен невростимулатор, за който твърди, че облекчава състоянието му. Устройството обаче не се признава от българските лекари.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
07:57, 12.10.2017
51980
Чете се за: 02:45 мин.
У нас

Румен Велев се сблъсква с болестта преди пет години. Схваща му се ръката и след поредица изследвания разбира от лекарите, че страда от Паркинсон. Сега заради втвърдяване на мускулите мъжът трудно движи своите крайници.

Румен Велев: "Много от нещата, които можех да върша спокойно и без напрежение, сега ми създава много големи трудности. Например шофирането на кола – почти избягвам да шофирам кола. Обличането, закопчаването на копчетата – това са си неща, които обикновеният човек върши спокойно, за мен това е затруднение."

У нас Паркинсон се лекува само с медикаменти. Те обаче не облекчават изцяло състоянието на болния, казва Румен.

"На моменти има подобрение, на моменти се влошава състоянието – в зависимост от натовареността, физическото състояние, сезона на годината. В студено време се влошава доста състоянието."

Мъжът е приемал и лекарство от Индия, което обаче не е клинично тествано в България и е доста скъпо.

Румен Велев: "Доста добре се чувствах след това - около месец, месец и половина. Но не мога да си позволя лечението с това лекарство, защото първо не знам какви са отрицателните последствия и чисто финансово не мога да си позволя това лекарство."

Преди половин година научил, че в Америка има разработен апарат, който облекчава състоянието при редица заболявания като множествена склероза и Алцхаймер. Приятел на Румен сглобил за него портативния невростимулатор и сега болният го ползва четири пъти на ден по 20 минути.

Румен Велев: "През него, през тези 96 площадки, които са на лъжичката, има напрежение с 27 волта и с определен импулс, който стимулира чрез нервите на езика мозъка и клетките в мозъка, за да се създадат нови връзки между загиналите клетки, които са в мозъчната кора."

В България обаче не е доказано, че апаратът помага на болните, затова не се признава от лекарите.

Румен Велев: "Щом този апарат не се представя на конгресите, значи той не върши никаква работа."

Румен иска да бъде създадена методика за ползване на невростимулатора. В редица държави той се прилага успешно при лечение на тези заболявания. Мъжът има предложения за лечение от болници в Москва и Франкфурт, където се извършват процедури на болни с този апарат. Един лечебен курс обаче струва 8000 евро, непосилни за пловдивчанина.

Екип на БНТ ни потърси мнението на един от водещите специалисти в областта на лечението на Паркинсон в България - проф. Лъчезар Трайков - водещ специалист по дегенеративни заболявания на мозъка и ръководител на отделение в клиниката по неврология в УМБАЛ “Александровска”.

Професор Лъчезар Трайков обясни, че стимулиране с електричество или магнитно поле за повлияване симптомите на Паркинсон се провеждат дори в момента в болниците в България, но те са с апаратура с изрично доказан ефект и клинични изпитания, приети в цял свят. Случаят с този апарат обаче е коренно различен.

Проф. Лъчезар Трайков: - Значи става дума за един така наречен стимулатор, неинвазивен, който е с невромодулиращ ефект, евентуално. Теоретичният модел, идеята е, че подавайки този електрически стимул върху езика, това нещо ще активизира ядрата на двата нерва, които отговарят за инервацията на лицето. Това са тригиминалния нерв и лицевия. И тези два нерва са на едно точно определено място в мозъка, в ствола. Значи, ако приемем, че ядрата на двата нерва - лицевият и другият се намират в тази структура, която не е малка структура, тя е все пак ствола - съставен от три части, те са в неговата средна част. В неговата горна част се намира онова прословуто ядро, което страда при паркинсоновата болест, и тук надеждата, но никъде няма в литературата доказателствен материал, че това нещо ще се случи.
Чисто анатомично трудно е да го приема аз поне, а и много мои колеги и в България, и по света, да приема, че на това разстояние - между там, където действат тези влакънца и другите ще има някакво стимулиращо въздействие. И даже да има стимулиращо въздействие, то това въздействие ще спре паркинсоновата болест."


;

В някои научни статии се твърди за прилагането му върху едва 14 пациенти с черепно-мозъчни травми - според професор Трайков напълно недостатъчно, за да привлече вниманието на медицинските среди за проучване.

Проф. Лъчезар Трайков: "Това са несериозни бройки. Значи, вие знаете, когато тръгнем едно терапевтично средство да го предлагаме за широка употреба, то се прилага на няколкостотин души в различни страни, с различни раси, така че да сме сигурни, че сме обхванали всички хора, които после ще се лекуват, ще го използват. Паркинсоновата болест е нервно-дегенеративно заболяване. Един лош белтък се образува в мозъка, той е точно на онова място, за което говорим, което води до бавна и необратима загуба на нервни клетки. При травмата е съвсем друго, при МС-а - съвсем друго. Виждате ли как се слага един знак на равенство съвсем механично."

Причините за Паркинсон все още не са открити, болестта е прогресираща, а лечението влияе само на симптомите. Това, според професор Трайков, провокира много хора да търсят алтернативни методи за лечение, без оглед на тяхната ефикасност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата все още не е сезирана по казуса Александър Николов
Прокуратурата все още не е сезирана по казуса "Александър Николов"
Доц.д-р Добрин Василев: Българският лекар не е обучен да общува с пациента
Доц.д-р Добрин Василев: Българският лекар не е обучен да общува с пациента