Болна жена не може да бъде транспортирана за преглед поради липса на средства

Лежащоболна жена от село Чернево не може да отиде на преглед във варненската болница "Св. Анна", където е лекувана, защото семейството й няма пари за частна линейка. Болницата няма задължение да транспортира пациентите си, a Здравната каса също не плаща този разход.

от Деян Михайлов
08:40, 07.04.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В средата на февруари 54-годишната Мюрвет Хабил е приета в болницата след тежка катастрофа. Изписана е след повече от месец лечение. Състоянието й не позволява да върви, нито да сяда. Тогава за транспортирането на жената помага неправителствена организация. В епикризата пише, че пациентката трябва отиде на два контролни прегледа. Първата дата - на 3 април, вече е пропусната, следващата е след 15 дни.

Ангел Асенов, съпруг на Мюрвет: Не знам какво да направя, те ми казват карай линейка, хвани частна, докарай жена ти да чака, пак я върни. Аз не мога. Тя добитък ли е да я разкарвам. Не може да я мръднеш. Ако е кола ще намеря шофьор, ама тя не може да се качи, не може да сяда, нищо.

В отчаянието си Ангел звъни в Центъра за спешна медицинска помощ. Лекарският екип се отзовава бързо, но предписва само болкоуспояващи.

Ангел Асенов, съпруг на Мюрвет: Вечер не спи, счупен й е тазът, гръден кош.

Жената се храни през сонда. Съпругът на Мюрвет е притеснен, защото според него, състоянието й се влошава.

Ангел Асенов, съпруг на Мюрвет: Не ми казват нищо, сондата, тя не може да приказва.

В безизходицата си съпругът отново търси помощ от неправителствената организация, откъдето са потвърдили, че ще платят транспорта до болницата за първия контролен преглед. След две седмици обаче предстои втори и отново ще е необходим превоз.

В подобна ситуация със сигурност има и други пациенти. Затова е необходим законов регламент, който да им осигури транспорт до болниците.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започват проверки за нерегламентирани сметища в региона на Петрич
Започват проверки за нерегламентирани сметища в региона на Петрич
ГЕРБ представя слогана си за евроизборите
ГЕРБ представя слогана си за евроизборите