НОВИНИ

Болна жена не може да бъде транспортирана за преглед поради липса на средства

Лежащоболна жена от село Чернево не може да отиде на преглед във варненската болница "Св. Анна", където е лекувана, защото семейството й няма пари за частна линейка. Болницата няма задължение да транспортира пациентите си, a Здравната каса също не плаща този разход.

bnt avatar logo
от Деян Михайлов
08:40, 07.04.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В средата на февруари 54-годишната Мюрвет Хабил е приета в болницата след тежка катастрофа. Изписана е след повече от месец лечение. Състоянието й не позволява да върви, нито да сяда. Тогава за транспортирането на жената помага неправителствена организация. В епикризата пише, че пациентката трябва отиде на два контролни прегледа. Първата дата - на 3 април, вече е пропусната, следващата е след 15 дни.

Ангел Асенов, съпруг на Мюрвет: Не знам какво да направя, те ми казват карай линейка, хвани частна, докарай жена ти да чака, пак я върни. Аз не мога. Тя добитък ли е да я разкарвам. Не може да я мръднеш. Ако е кола ще намеря шофьор, ама тя не може да се качи, не може да сяда, нищо.

В отчаянието си Ангел звъни в Центъра за спешна медицинска помощ. Лекарският екип се отзовава бързо, но предписва само болкоуспояващи.

Ангел Асенов, съпруг на Мюрвет: Вечер не спи, счупен й е тазът, гръден кош.

Жената се храни през сонда. Съпругът на Мюрвет е притеснен, защото според него, състоянието й се влошава.

Ангел Асенов, съпруг на Мюрвет: Не ми казват нищо, сондата, тя не може да приказва.

В безизходицата си съпругът отново търси помощ от неправителствената организация, откъдето са потвърдили, че ще платят транспорта до болницата за първия контролен преглед. След две седмици обаче предстои втори и отново ще е необходим превоз.

В подобна ситуация със сигурност има и други пациенти. Затова е необходим законов регламент, който да им осигури транспорт до болниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват проверки за нерегламентирани сметища в региона на Петрич
Започват проверки за нерегламентирани сметища в региона на Петрич
ГЕРБ представя слогана си за евроизборите
ГЕРБ представя слогана си за евроизборите