НОВИНИ

Хиляди пациенти в Кърджалийско може да останат без личен лекар

Хиляди пациенти в област Кърджали може да останат без лични лекари. Има реална опасност от заличаване на лекарски практики след юни тази година. Тогава изтича крайният срок, поставен от държавата, общопрактикуващите лекари в страната да придобият специалност по обща медицина. Задава ли се криза в доболничното здравеопазване в Източните Родопи, където и без това има два пъти по-малко лекарски практики от необходимото? Екип на БНТ посети селата в община Ардино.

bnt avatar logo
от екип на БНТ
08:35, 07.04.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

В село Боровица личен лекар няма от 15 години. На хората им се налага да пътуват по 40 км през планината, за да стигнат до лекарски кабинет. Въпреки усилията на общината желаещи да работят медици няма.

Айсел Мехмед, кмет на с. Боровица: Нашата община субсидира лекарските практики. Колкото изплаща Здравната каса, толкова плаща и общината на тези лекари, които работят в неблагоприятните практики.

Изненадващо в селото пристигнал доктор Дунев. Той е от Стара Загора, сега обслужва хората от десет села в планината. Има близо 3 000 пациенти, но от тях само 150 са здравно осигурени. Д-р Дунев има специалност и не е застрашен от новото изискване на Здравната каса, така че ще бъде един от двамата лекари в община Ардино. Но, докато обикаля болните, телефонът му звъни с ново указание.

Д-р Дуньо Дунев, личен лекар: Искат да намеря заместник. Друг лекар, който трябва да има специалност. Това не е много лесно тук.

Има и друго изискване - личните лекари да ходят при пациентите си с нови касови апарати. Заради това двама от колегите на доктор Дунев вече са се отказали.

Без специалност обща медицина в област Кърджали са девет лични лекари или около 20% от всички джипита. Каква ще е съдбата на практиките им все още е неясно.

Д-р Дуньо Дунев, личен лекар: - Смятате ли, че ще се намерят хора, които да заемат тези места? - Не, няма от къде да дойдат. Младите колеги масово напускат България. Не този регион, България напускат. Младият човек гледа да си осигури бъдещето, кариерното развитие. Тук какво кариерно развитие да направи.

Хората по селата са разтревожени за това дали ще останат без лекари.

Сали Мюмюн, кмет на с. Китница: Хората сигурно ще протестират. Това няма да е така. Както каза Борисов, България не е София.

В Ардино смятат, че основният проблем е налагането на едни и същи изисквания към всички лични лекари, независимо дали работят в голям град или в планината. И ако този подход не бъде променен, скоро в областта лични лекари ще има само в Кърджали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ представя слогана си за евроизборите
ГЕРБ представя слогана си за евроизборите
Гуайдо постави началото на операция Свобода във Венецуела
Гуайдо постави началото на операция "Свобода" във Венецуела