НОВИНИ

Болницата в Белоградчик е пред фалит

Заради задължения, болницата в Белоградчик е пред затваряне. Лекари и медицински сестри са готови още утре да подадат молби за напускане, защото от година и половина не са получавали заплати. Пациенти и медицински персонал настояват държавата да помогне, тъй като здравното заведение е в граничен район и обслужва общини, отдалечени от областния център. Заради проблемите, утре в болницата е насрочена среща с представители на Районната здравна инспекция и на Здравната каса.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
20:06, 03.12.2017
Чете се за: 01:00 мин.
Още

До решаването на съдбата на здравното заведение, в болницата спряха приема на нови пациенти. А персоналът е в готовност да напусне.

д-р Пламена Вълчева, педиатър: "От година и шест месеца персоналът на болницата не е получавал работните заплати. Взима си аванс само до 300-400 лева на месец."

Причината е, че средствата по клинични пътеки не достигат дори за заплати.

Лилия Трифонова, прокурист: "Просто пациентите са ни много малко в града и в общината, затова и не можем да достигнеме до лимита, който ни отпуска здравната каса."

800 хиляди лева са задълженията на болницата, която е общинска. 500 хиляди лева от тях са към доставчици, а останалите за заплати.

Борис Николов, кмет на община Белоградчик: "Сградата е общинска, ама здравеопазването общинско ли е?"

От общината казват, че са направили всичко по силите си, за да спасят болницата. Сградата е санирана, а оборудването е от най-съвременното.

Борис Николов, кмет на община Белоградчик: "Другото вече не зависи от нас. Не можем ние да осигурим финансирането на такава болница, на такава дейност."

Ако се стигне до затваряне на болницата, пациентите от четири общини ще останат без медицинска помощ, а някои от населените места са на по 70-80 километра от другата болница в областта, която е във Видин.

Ангел Малкочев, инициативен комитет за спасяване на болницата: "Някои са с такива заболявания, не могат да се движат, след това прекарали инсулти, инфаркти. Представете си как ще организират едно такова пътуване, а много от тях нямат близки."

- Не мога да си представа тия хора как ще живеят къде ше ходат, защото чак във Видин и в Монтана има болница.

- Нашите жени вече раждат по колите, докато стигнат у Видин. Нужно е да имаме болница.

В Белоградчик настояват и за помощ от държавата, за да запазят болницата си. Казват, че ако не успеят, някои от хората ще спрат да търсят лекарска помощ, защото разходът за транспорт им е непосилен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Солисти на Мариинския театър гостуват в Стара Загора
Солисти на Мариинския театър гостуват в Стара Загора
Бедственото положение в община Смолян остава в сила
Бедственото положение в община Смолян остава в сила