НОВИНИ

Болницата в Силистра с нова апаратура за хемодиализа

Нови 12 апарата за хемодиализа има вече в силистренската болница след отпуснато финансиране от Министерство на здравеопазването в размер на 300 000 лв. Над 70 са пациентите от региона, а новата техника ще гарантира тяхното лечение.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
11:06, 05.12.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Купуването на новата апаратура е точно навреме, казват лекарите, защото досегашната вече е прехвърлила изработените по норматив 30 000 часа. Такава техника е била осигурена последно преди девет години.

Д-р Даниела Костадинова, директор МБАЛ - Силистра: Беше необходимо, тъй като отделението по хемодиализа е единствено в цялата област. Тук се диализират 70-73 човека от цялата област - животът на тия хора зависи от качеството от съвременната апаратура.
Д-р Милен Минчев: Преживяемостта на пациентите на диализа зависи от апаратурата, консумативите, които се използват. Ние имаме двама пациенти, които са в момента с 20 години на диализа - значи техния живот, де факто, сме го удължили с 20 години.

На досегашните апарати ще бъде направена профилактика. Част от тях ще останат като резервни, в случай на нужда. А един ще бъде поставен в отделението по анестезиология и интензивно лечение.

Д-р Даниела Костадинова, директор МБАЛ - Силистра: Ще има възможност пациенти, които лежат там и имат необходимост от спешна или планова хемодиализа, да не бъдат транспортирани.

Инвестицията лекарите оценяват като повече от добра. От отпуснатите 300 000 лева е закупена и нова ортопедична операционна маса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Американците се сбогуват с Джордж Буш - Старши
​Американците се сбогуват с Джордж Буш - Старши
И Шанел прекратява употребата на ценни кожи в колекциите си
И Шанел прекратява употребата на ценни кожи в колекциите си