НОВИНИ

Борисов и Порошенко заедно на тържествата за 160 години Болградска гимназия

Българският премиер Бойко Борисов се срещна с украинския президент Петро Порошенко в Одеса. Пред него нашият министър-председател отбеляза, че украинските граждани с български произход винаги ще бъдат мост за разбирателство и сътрудничество между двете страни. По-късно двамата участваха и в тържествата по повод 160-тата годишнина на Болградската гимназия "Георги Раковски". Там бяха и вицепрезидентът Илияна Йотова, която също е на обиколка в Украйна, вицепремиерът Валери Симеонов и образователния министър Красимир Вълчев. Повече подробности за посещението вижте от репортера Ирина Цонева и оператора Илия Иванов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:05, 05.10.2018
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

В своеобразната столица на бесарабските българи Болград украинският президент и българският премиер долетяха заедно от Одеса с хеликоптер. Петро Порошенко е родом оттук и е завършил тази гимназия, чиято 160-годишнина честваме днес. Тя е създадена през българското Възраждане и неслучайно носи името на "Георги Сава Раковски", защото той активно е съдействал за нейното откриване.

По-рано по време на срещата на четири очи между Бойко Борисов и Петро Порошенко, и двамата подчертаха, че съвместното отбелязване на юбилея на гимназията в Болград е израз на споделеното разбиране и от двете страни за важността от съхраняване на езиковата и културна идентичност на българската общност в Украйна.

В училището учат 420 деца от първи до 11 клас и на български се преподават граматика, литература,история и музика.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Уникално е, че в това училище са учили двама премиери на България, двама генерал полковници, академик и ректор на Софийския университет, диригент на операта, министри на финансите и на правосъдието, вие в България такова училище нямате като нашето българско училище в Украйна.

Премиерът Бойко Борисов дари над 120 български книги за училището, а през юни с решение на МС беше отпусната и финансова помощ.

Бойко Борисов, министър-председател на България: 150 000 са вече тук в сметките на училището.
Валери Симеонов, вицепремиер: За мен е чест, че съм помогнал на този празник да имаме такава представителност от Република България. Искам да благодаря още веднъж на президента Порошенко за пълното съдействие, за толерантността и за условията, които създава украинската държава за опазването на българската общност.
Илияна Йотова, вицепрезидент на България: Честит 160-ти рожден ден! Историята на това прекрасно училище е историята и на България.

В политическото си послание украинският президент изрази благодарност за усилията на българското правителство на Съвета на ЕС в контекста на отношенията между Европейския съюз и Украйна, включително и за макрофинансовата помощ за страната му.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Ние високо оценяваме помощта на България за подобряване на украинските военнослужещи. През юни стартира и доверителния фонд на НАТО за медицинската реабилитация, където България има статут на водеща страна. Искрено благодаря на министър-председателя за поканата му от трибуната на ООН към международната общност да се удвоят усилията за разрешаване на ситуацията в Донбас и подкрепата към нашата инициатива за разполагане на мироопазваща мисия на ООН в окупираните територии на Източна Украйна.
;

По-рано днес премиерът Бойко Борисов и украинския президент Петро Порошенко инспектираха заедно и реновирания участък на международния път Е 87 Одеса - Рени, за чието ремонтиране българската общност тук настоява от години.

Обещанието, че отсечката ще бъде ремонтирана президентът Порошенко даде пред премиера Борисо на предишната им среща в Киев през май. Днес те договориха сътрудничество и в още инфраструктурни проекти.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Включително и за големия мост, за да можем Одеса -Варна- Бургас - Азия, сме работили с министрите на транспорта и Регионалното развитие. Тези пътища ще направят свързаност, която е необходима и за бизнеса. С това и стокооборотът ни се увеличава непрекъснато.

Бойко Борисов съобщи още, че с кмета на Одеса са си стиснали ръцете той да предостави сграда за българска гимназия там, а нашето правителство сграда за Украински културен институт в София.

В днешния световен ден на учителите премиерът Борисов обяви още, че е взето решение 30 деца от Болградската гимназия да посетят София, а 5-има преподаватели от училището да преминат допълнителна квалификация в България. Финансирането ще бъде със средства от бюджета на българското министерство на образованието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коментари в НС за вдигането на тавана на пенсиите
Коментари в НС за вдигането на тавана на пенсиите
Мултимилионер поръчал убийството на словашкия журналист Ян Куциак?
Мултимилионер поръчал убийството на словашкия журналист Ян Куциак?