НОВИНИ

Борисов изрази готовност мораториумът за лекарствата да бъде преразгледан

Премиерът Бойко Борисов изрази готовност мораториумът за лекарствата да бъде преразгледан. Той отбеляза, че по мнението на лекари лобизмът е в новите лекарства. Премиерът е в Брюксел на последната за годината среща на върха на лидерите на ЕС.

bnt avatar logo
от БТА
15:07, 15.12.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
борисов изрази готовност мораториумът лекарствата преразгледан

"Приложиха румънския модел за шест години мораториум. Значи в една посока - румънският модел, в друга посока - румънският модел е грешен. Винаги съм бил диалогичен, толкова важни неща се случват в Европа, толкова добре стои страната, не виждам основание това да се говори в България", заяви Борисов по повод коментарите на опозицията.

"Готов съм веднага да преразгледам, ако трябва и след среща с президента Румен Радев, мораториума за лекарствата. Ако в една трета в ЕС дадено лекарство се употребява, да го пуснем и ние на пазара", добави той.

Премиерът сподели, че майка му е починала от рак, но преди това се е наложило за лечението ѝ да се купува скъпо ново лекарство.

"Не искам да си играят със страховете на хората, ние сме прогнозируемо правителство, нация далеч над средно интелигентните хора. Щом в развитите страни е така - ако дадено лекарство го има в 1/3 от 28-те страни от ЕС, да го платим веднага. Не считам, че другите държави са лобисти или такива гадове, които искат да ни изкарат нас. Не е човешко така да се говори, но заради добрия тон, ще го вкараме пак в парламента и ще го решим", заяви Борисов.

Той отбеляза, че в речта си пред Европейския съвет за финансовия съюз председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е дал България за пример за финансово състояние. Председателят на Европейската централна банка Марио Драги е коментирал на същото заседание, че България е постигнала впечатляващи резултати. На фона на всичко това да излязат едни хора, които най-малкото имат дори морала да го говорят, не е честно, заяви министър-председателят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов и Ципрас предложиха среща ЕС-Турция по време на европредседателство
Борисов и Ципрас предложиха среща ЕС-Турция по време на европредседателство
​Още 300 камери за видеонаблюдение ще бъдат монтирани в София​
​Още 300 камери за видеонаблюдение ще бъдат монтирани в София​