НОВИНИ

Борисов нареди да бъдат отпуснати 10 млн. лева за летни униформи на полицаите

10 милиона лева да бъдат отпуснати за летни униформи на полицаите, нареди премиерът Борисов. Лимитите за гориво на патрулките ще отпаднат. Борисов поясни, че исканията са основателни и удовлетворяването им не е заради подготвяния полицейски протест на 5 юли. Синдикатите настояват още заплатите в системата да се вдигнат с 20 процента, но според вътрешния министър за по-високи заплати може да се говори най-рано догодина. На днешното национално съвещание на МВР присъства и главният прокурор. Той критикува икономическата полиция, че е изпаднала в летаргия. Още от темата от Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
15:04, 26.06.2017
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Според премиера Борисов основната причина да няма пари за увеличение на заплатите са плащания на държавата, свързани с АЕЦ "Белене", КТБ и американските централи. Той припомни, че приоритетно от 1 септември ще се увеличат първо учителските заплати.

Бойко Борисов, министър-председател: "Я сметнете шест милиарда и 700 милиона лева, ако не сме ги платили миналата година как ще изглежда МВР. Как ще изглежда отбраната. Искам да повиша и вашите заплати. Искам и на военните да повиша. В същото време на последното заседание на МС ме задължиха да купувам "Грипени" за милиард и петстотин милиона. Кой по-първо да стачкува. Ние явно сме призвани като правителство само да събираме пари и да се разплащаме за чуждите грехове".

На съвещанието стана ясно, че пари ще бъдат отпуснати за летни униформи. Лимитите за гориво на патрулките пък ще отпаднат, а това по изчисления на Борисов щяло да струва на бюджета най-много 5 милиона лева годишно.

Бойко Борисов: "Искате ли да ви облека със зимните дрехи и да ви изкарам навънка. Веднага парите да отидат да си купят къс ръкав, лека дреха, да му е удобно. Милиарди изплатихме. За 10 или 20 млн. лв. не искам и да става дума. Думата нямаме пари за бензин или нафта не искам да я чувам."

След Националното съвещание вътрешният министър Валентин Радев отхвърли обвиненията, че е прекъснал разговорите със синдикатите. Той увери, че е готов да чуе предложенията им.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: "Има си съвет за социално партньорство. Да говорят там. Не знам защо дават интервюта по медиите. И аз ги гледам като вас. Аз не искам условия, а истина и аргументи. И ги помолих за това на първата ни среща".

Министърът уточни, че увеличение на заплатите няма как да има по-рано от приемането на новия държавен бюджет.

Валентин Радев: "Кой министър не иска да вдига заплатите на неговите хора, в случая на МВР? Как да стане, дават ли идеи? Откъде да вземем да дадем? Държавата освен полицаи има и учители и други групи".

По време на съвещанието премиерът отправи сериозна критика към тромавата администрация в МВР. Борисов настоя за основни промени в КАТ, където по думите му хората прекарват 26 милиона часа в чакане. Там вече е разпореден одит.

Бойко Борисов: "Сега те започват да псуват от гишето и стигат до мен. Те казват той е тарторът на тези, които ни морат на гишето".
;

Критика към МВР отправи и главният прокурор Сотир Цацаров. Като слаби звена той посочи борбата с корупцията, разследването на икономическите престъпления и лошата подготовка на дознателите. Според Цацаров ,Икономическа полиция" се намира в състояние на летаргия.

Сотир Цацаров, главен прокурор: "Техните действия за противодействие, разследване на корупция, на икономически престъпления в много случаи граничат с откровено бездействие. Същите критики съм ги казал и на колегите си прокурори. Има териториални райони, прокуратури, в които е същият дълбок сън. Бог високо, цар далеко".

Като най-проблемни Цацаров определи териториалните дирекции в Силистра и Търговище.

Премиерът коментира и проверките в бензиностанциите, като заяви, че от 900 проверени бензиностанции, 900 софтуера манипулирали подаваната информация към данъчните. Така всичко било законно и не можело да се установи с проверка на място, защото не могат да се "хванат" различията между продаденото и декларираното. "Около 1.3 млрд. лв. съм убеден, че ще съберем с общите усилия на данъчните и наблюдаващите прокурори. Никакво контрабандно гориво не трябва да се допуска", заяви Борисов. Той спомена и учудването си след като установил, че в България има 7 000 бензиностанции, което било повече, отколкото в Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българинът, ритнал жена в метрото в Берлин, призна вината си
Българинът, ритнал жена в метрото в Берлин, призна вината си
Зрелищна катастрофа затвори пътя между Враца и Мездра
Зрелищна катастрофа затвори пътя между Враца и Мездра