НОВИНИ

Борисов откри част от разширеното трасе на „Балкански поток”

Откриха разширението на "Балкански поток". Отсечката от 11 км е между българо-турската граница до компресорната станция "Странджа". На откриването присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.Вижте подробности от нашия репортер Цветелина Катанска

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:25, 21.10.2019 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

В полето между градовете Кнежа и Оряхово се очаква да преминат тръбите на потока. Инспекция на строителната площадка ще направят премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова, както и дипломати, представители на страните, към които ще бъде насочен "Балкански поток".

Строителството на "Балкански поток", който е продължение на "Турски поток", започна в края на септември. Цената на проекта е около 2 млрд. лева, а строител е саудитски консорциум.

По-рано днес премиерът Борисов откри първия участък от тръбата, който е дълъг 11 километра и се финансира изцяло от България. Негов изпълнител беше българска компания. Премиерът обясни, че именно на "Балкански поток" се възлагат надеждите да бъде един нов маршрут за диверсификация на газ през страната. Освен това това ще бъде и основният път за транзит на руски газ към Централна Европа. Борисов изтъкна и важността на енергийните проекти и геостратегическото място на България.

Бойко Борисов: От тука нататък започва войната в Сирия. Винаги съм казвал, там където има големи икономически интереси, където има газопроводи - няма война. И затова още по-усилено строиме. Така интересите и на другите държави са защитени, а и нашият бизнес също така. А България - следващите поколения ще взимат транзитни такси за геостратегическото ѝ положение", каза Борисов.
;

От Странджа т.нар. "Балкански поток" ще продължи към Провадия, ще мине покрай Кнежа и от там ще достигне до българо-сръбската граница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалстарт на делото срещу семейство Баневи
Фалстарт на делото срещу семейство Баневи
Рекордно замърсяване със серен диоксид е отчетено в Гълъбово ​
Рекордно замърсяване със серен диоксид е отчетено в Гълъбово ​