НОВИНИ

Бойко Борисов: Искаме в нашия регион да постигнем мир и стабилност

За тези два месеца България не само има напредък, но и има и финализирани поети ангажименти, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместен брифинг с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Премиерът каза още, че е изключително важно страните от Западните Балкани да продължат съвместната работа между спец службите, службите за борба с организираната престъпност и прокуратурите си. Той подчерта, че това, което правим под егидата изцяло на ЕС, не е насочено нито срещу Русия, нито срещу Турция. "Точно обратното. Искаме на нашия регион да постигнем мир, стабилност", каза Борисов.

bnt avatar logo
от БНТ
14:25, 01.03.2018
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Борисов благодари на Юнкер и на Федерика Могерини, заместник-председател на Европейската комисия и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, защото с тази си обиколка те са се уверили „колко отвратителна е свързаността в момента на Балканите“.

По тази тема той е получил днес от колегите си материали с някои корекции и с допълнителни искания за свързаността между всички столици на Балканите.

На тези срещи ние представляваме и интересите на Румъния и Гърция, защото всички тези въпроси за свързаността са общи, подчерта Борисов.

"Разчитаме много на помощта на ЕК, на хибридното финансиране, на това, че вече сме готови и сме си поставили амбициозната задача с всички колеги до срещата в май да имаме лот по лот за жп линии, магистрали, дигитална инфраструктура, готови части или съответно на какъв етап са проектиране, финансиране, за да може в срокове да говорим със своите народи кога дадената отсечка ще стане готова. Защото ние в следващите две три години с колегата Вучич може да кажем, че София - Белград, или Белград - Истанбул, Белград - Будапеща ще бъде готова, тъй като ни остават по -малки отсечки. Разбира се изключително важни са другите магистрали - "магистралата на мира" през Косово - Белград, и т.н. , Коридор номер 8, 10, 4."

Борисов заяви още, че е изключително важно страните от Западните Балкани да продължат съвместната работа между спец службите, службите за борба с организираната престъпност, прокуратурите.

Той подчерта, че е доволен, че сутринта са били създадени условия за двустранни срещи между Белград и Прищина.

На икономическия форум в Гърция си е поставил амбициозната задача да бъдат затворени точките, които ще могат да позволят по транспортните ни коридори максимално бързо да минават товарите. За в бъдеще целта е да имаме единни тарифи на километър придвижване, които тол системите да отчитат.

Борисов отчете и успеха от тази нощ с приетата Директива за командированите работници.

"България за тези два месеца не само участва и влиза, и има напредък, но и има и финализирани поети ангажименти. По Дъблинското споразумение вървим напред и разбира се - темата Западни Балкани. С тази обиколка Юнкер показа, че там, където малко се говори за Западните Балкани, поне заради него ще го чуят и видят повече хора.", каза Борисов.
"От нас зависи да бъдем достатъчно активни до 16-17 май. И тук е мястото, защото на Балканите има различни интереси, да потвърдим, че ние това, което правим под егидата изцяло на ЕС, не е насочено нито срещу Русия, нито срещу Турция, нито срещу който и да е от съседите ни. Точно обратно. Искаме на нашия регион, за да има смисъл да строим, а не да го строшим след това - да постигнем мир, стабилност. Разбира се в енергийната, газовата сфера - работим с колегите в тази посока", заключи премиерът.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнкер: Засега нито една държава от Западните Балкани не е готова за ЕС
Юнкер: Засега нито една държава от Западните Балкани не е готова за ЕС
Съветът на Европа иска от Гърция действителна борба с корупцията
Съветът на Европа иска от Гърция действителна борба с корупцията