НОВИНИ

Българското правителство и ЕК със съвместно заседание в Брюксел

В момента на обсъждане на вот на недоверие от страна на опозицията, правителството е в Брюксел. Там се проведе съвместно заседание на българското правителство и европейската комисия. Премиерът Бойко Борисов увери, че България е готова да застане начело на Съвета на Европейския съюз. Българските министри представиха приоритетите на страната ни по време на председателството, последва пресконференция на Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:41, 08.11.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Видимо доволен след съвместното заседание, Юнкер се обърна към журналистите на български и нарече Бойко Борисов "стар и добър приятел". Той похвали страната ни за добрите финансови показатели и каза, че мястото ѝ е в Шенген и еврозоната.

Жан Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: На мен много ми харесва мотото на българското председателство - "Съединението прави силата" и това трябва да бъде доказано. През шестте месеца на председателството България ще бъде столица на Европа и това уникален шанс за тази невероятна страна, за тази велика нация да покаже, да докаже, да демонстрира, че българите знаят кое какво е когато стана въпрос за Европа и това е част от ДНК-то на България".

Борисов наблегна на факта, че България пази много добре външните граници на Евросъюза, а по повод притесненията на Брюксел, свързани с Турция коментира, че не си избираме сами родителите и съседите.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Една от темите - Западните Балкани, а и целият Балкански полуостров. Знаете, че по време на нашето председателство ще бъдат най-тежките преговори за Брекзит и това е един рядък шанс Балканският полуостров да може да замести излизащата Великобритания от ЕС.

Министърът на българското председателство Лиляна Павлова коментира, че приоритетите на са получили многото висока оценка в Брюксел. Пред "По света и у нас" бившият председател на Европейския съвет Херман Ван Роймпой коментира днес, че едно председателството не е лека задача.

Херман Ван Ромпой - бивш председател на Европейския съвет: Това са 6 трудни месеци, България трябва да е готова и за неочаквани събития, но дори при тези, които са очаквани и предвидени, понякога се появяват минни полета.

Според Ван Ромпой сега всичко е в ръцете на българските дипломати, чиновници, министри и премиера, които трябва да докажат своите качества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна отбеляза 105 години от първата ни военноморска победа
Варна отбеляза 105 години от първата ни военноморска победа
Откриха Лувъра в Абу Даби
Откриха Лувъра в Абу Даби