НОВИНИ

ГЕРБ иска оставката на левия депутат Иво Христов, но той няма да я подава

Скандал в парламента. От ГЕРБ поискаха оставката на депутата от БСП Иво Христов заради негово изказване пред избиратели в Раднево, че "80% от населението са дебилни". Иво Христов няма намерение да подава оставка, той се извини за думите си, а от БСП подкрепиха народния си представител.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:04, 08.11.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Декларацията на ГЕРБ беше във връзка с подкрепата на Иво Христов за думите на говорителката на руското външно министерство, че Съветската армия е спасила българските евреи. Коментарът по този повод на депутата от БСП пред избиратели гласеше:

Иво Христов - депутат от ПГ "БСП за България": Като отчетеш, че 80% от населението са дебилни и не могат вече да се подписват, това работи безупречно".

Днес депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви от парламентарната трибуна, че тези думи не бива да се подминават.

Тома Биков - депутат от ПГ на ГЕРБ: Това е срамно изказване от човек, който по Конституция е призван да представлява целия български народ. И ако тезата, че Червената армия е спасила българските евреи, е перфиден израз на защита на чужд интерес, то да наречеш 80% от българския народ дебили, е обида, която няма как да бъде преглътната от нито един българин. Ако още днес не изключите Иво Христов от вашата група, ще изглеждате като хора, които говорят едно, когато са в София, друго, когато отидат в Брюксел и трето - когато се намират в Москва.

В кулоарите на парламента Иво Христов беше лаконичен.

Иво Христов - депутат от ПГ "БСП за България": Поднасям своите извинения към всички тези, които са били засегнати от едни или други мои непремерени изказвания.

От парламентарната трибуна изказване по темата направиха и от БСП.

Валери Жаблянов, зам.-председател на НС, "БСП за България": Той вече поднесе своите извинения за направената от него квалификация. Напомняме, че далеч по-груби квалификации като "лош материал", "прости" и подобни по отношение на българите са правени от сегашния министър-председател, за които изказвания извинения не са поднасяни до този момент.

Валери Жаблянов изрази несъгласие с опитите политическата дискусия да се фокусира върху периоди от историята, които разделят България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моля, подпишете тук. С телефона си
"Моля, подпишете тук. С телефона си"
Здравната инспекция в Русе предотвратила епидемия от малария
Здравната инспекция в Русе предотвратила епидемия от малария