НОВИНИ

Храмов празник на църквата „Св. Архангел Михаил” във Варна

На Архангелов ден по традиция се отслужва Божествена света литургия, правят се панихида и водосвет, благославя се празничната трапеза. На този ден своя храмов празник отбелязва и църквата „Св. Архангел Михаил” във Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Даниела Цекова
16:55, 08.11.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

С божествена света литургия храмът “Свети Архангел Михаил” отвори днес врати за миряните.

Свещеник Василий Шаган: ”Литургията е най-главното нещо, което впрочем трябва знаем, че това е мястото, където човек може да се лекува от своя индивидуализъм. Църквата така е предвидила литургиите, че ги нарича общо дело, на което ние можем заедно, буквално един до друг, лакът до лакът да стоим пред Бога.”

След литургията, от години по стара традиция, в морския храм се отслужва панихида за всички варненски възрожденци, още от началото на 60 те години на19 ти век.

Свещеник Василий Шаган: ”Които са се борили за българско училище, за българско читалище, за църква, която да служи на български език. Имената им се знаят. Знае се името на първия свещеник и на всички тези, които наистина са пожертвали, някои от тях буквално са пожертвали живота си заради това”

Според отец Василий Шаган на празници като днешния хората трябва да се абстрахират от личностните си проблеми, да се помолят за здраве и уют в дома и да оставят суетата далеч зад прага на светата обител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​БСП и ДПС се договориха кога да внесат вота си на недоверие към кабинета
​БСП и ДПС се договориха кога да внесат вота си на недоверие към кабинета
Патриотите внесоха сигнал до Цацаров срещу ДОСТ
Патриотите внесоха сигнал до Цацаров срещу ДОСТ