НОВИНИ

Банкоматът в "Редута" вероятно е взривен със сгъстен въздух

Пореден взривен банкомат, този път в столичния квартал "Редута". Престъпниците са откраднали около 60 хиляди лева. Това е третият случай само за последните две седмици. Главният секретар на МВР Младен Маринов не уточни дали става въпрос за една и съща група.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
15:50, 08.11.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Банкоматът е взривен минути преди 5 сутринта. Сигналът е подаден на телефон 112 от живеещите наблизо, които се събуждат от силен гръм. В този момент очевидци забелязат двама мъже около устройството, монтирано на входа на хипермаркет. Банкоматът е взривен с бутилка със сгъстен въздух.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: "Проблемът е, че средствата, които се ползват за извършване на тази престъпна дейност са общоопасни и могат да нанесат травми на хора, ако има в близост."

Главният секретар заяви, че в момента бандите, които разбиват банкомати са приоритет за полицията.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: "Това не е измислено в България. Не е българска практика, западноевропейските страни са имали проблем преди няколко години. Най-вероятно оттам е почерпен опитът."

Според експерта по сигурност Румен Ралчев устройствата са на прицел на престъпниците, защото банките са започнали да поставят банкомати и на неоживени места, а мерките за охрана са занижени.

Генерал-майор Румен Рaлчев - професионален колеж по охрана и сигурност "Св. Георги Победоносец": "Самият факт, че имат възможност някой път по 10-15 минути да работят върху банкомата. Независимо дали тези опити ще завършат с успех или без успех. И да няма никаква електронна аларма, никъде да не излиза, за да може да има реакция."

За да бъде монтиран един банкомат той трябва да мине през одобрение от специална комисия в съответната банка. Преди това мястото трябва да се обследва. Експерти дори препоръчват два кръга на сигурност, които дават възможност да бъдат регистрирани всички съмнителни лица. Това става с помощта на допълнителни камери и датчици за движение. Според Румен Ралчев 100 процента от банкоматите се зареждат от частни фирми, а там текучеството е голямо заради ниското заплащане.

Генерал-маьор Румен Рaлчев - професионален колеж по охрана и сигурност "Св. Георги Победоносец": "Начина за неговото отваряне не е някаква тайна, която е затворена в един много тесен кръг. Тези хора се обучават, след това заминават в някаква посока и е много трудно на охранителната фирма да проследи миграцията на тези кадри."

Практиката показва, че при успешен удар бандите могат да откраднат между 60 000 и 100 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстранти в Каталуния блокираха магистрали и жп линии
Демонстранти в Каталуния блокираха магистрали и жп линии
„Човекът от Ла Манча“ на русенска сцена
„Човекът от Ла Манча“ на русенска сцена