НОВИНИ

Приеха на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО

Депутатите приеха на първо четене бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване за следващата година, както и Закона за Данък добавена стойност.

bnt avatar logo
от БНТ
15:25, 08.11.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

В бюджета на касата са предвидени 407 милиона лева повече в сравнение с тази година. В бюджета на НОИ се предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране на жените с 2 месеца и на мъжете с 1 месец, както и на необходимия осигурителен стаж за пенсия. Увеличава се минималното обезщетение за безработица - от 7,20 на 9 лева на ден.


;

Обезщетението за отглеждане на дете от една до 2 години се предвижда от догодина да нарасне от 340 на 380 лева - тоест то остава далеч под минималната работна заплата.


;

В закона за ДДС отново се предлага намаляване на кешовите плащания от 10 хиляди на 5 хиляди лева. Както и всички самоосигуряващи се да подават данъчни декларации по интернет. Утре парламентът ще гласува държавния бюджет за догодина.

;
Хасан Адемов - председател на Комисията по труда и социалната политика в НС: Този предложен бюджет на ДОО се нарича постна пица, не калцоне, а кълцоне.
Павел Шопов - Обединени патриоти: Бюджетът за социалното осигуряване ще е едно парче от тая пица. Както ги продават по 1 лев, по 2 лева. Тоест от цялата тая пица това парче най-голямото, си е парче пица. Въпросът е, че тук нямаме една голяма тава с едно голямо прасе, което да делим, да разпределяме.
Надя Клисурска - БСП за България: В никакъв случай законът не е пица. Това е къшейче сух хляб. Увеличавате минималния дневен размер на обезщетението за безработица с 1,80. Как се живее със 180 лева и къде е границата на бедността?
Ирена Димова - ГЕРБ: Налице е устойчива тенденция за увеличаване на доходите на българите като се очаква тя да се запази през 2018 година.
Михаил Христов - БСП за България: Вазелин на автомобилно стъкло мазали ли сте? Не сте! Нищо не се вижда. Нищо няма да се види и следващата година.
Светлана Ангелова - ГЕРБ: Бюджетът на ДОО е бюджет на баланса между социалната сигурност и социалната справедливост.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: България е готова да застане начело на Съвета на Европейския съюз
Борисов: България е готова да застане начело на Съвета на Европейския съюз
Никой не мисли за пешеходците, когато ремонтира улици
Никой не мисли за пешеходците, когато ремонтира улици