НОВИНИ

Защо поскъпват яйцата?

За последните 5 години цената на яйцата се е покачила с между 30 и 50 на сто по данни на Комисията по стоковите борси и тържищата. От Съюза на птицевъдите заявиха, че нормалната цена в момента е до 30 стотинки за брой и всяка стотинка отгоре е изкуствено завишение. Какви са причините за поскъпването и докога ще продължи то?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:20, 08.11.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Според председателя на Съюза на птицевъдите у нас Димитър Белоречков, в момента себестойността на 1 яйце е около 15 стотинки, без опаковка и без ДДС.

По думите му сред причините за рекордното поскъпване е, че през есента има „така наречената смяна на стадата“, а и традиционно - по-голямо търсене на яйца.

Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите: Има и сериозни катаклизми в Европа и в България и ликвидирането на около 100 хиляди птици заради фипронила и още 50 хиляди птици заради птичия грип, както и проблеми на производителите с търговските вериги.

В студиото на „Денят започва“ Едуард Стойчев, бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата заяви, че проблемите с фипронила са отворили огромна пазарна ниша в Европа, към която вероятно е насочен в момента полският износ на яйца.

Едуард Стойчев, бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата: И стана така, че Полша диктува цената на яйцата в България в момента.
;

Наши зрители ни изпратиха снимки на яйца от магазини в няколко европейски града.В Брюксел 1 яйце е 50 стотинки, в Испания - 20 стотинки. Най-евтини са в Германия.

Проверихме и по пазарите в страната. В Кюстендил например яйцата драстично са поскъпнаха. Един брой се продава за 35 ст. Затова хората купуват по-малко яйца от магазина или пък търсят по -евтини от частните стопанства.

Прогнозите на експертите са, че този пик в цената на яйцата ще продължи около 2-3 седмици и до Коледа пазарът на яйца ще се нормализира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев връчи българския флаг на антарктическата експедиция
Президентът Радев връчи българския флаг на антарктическата експедиция
Борисов и министри обсъждат с ЕК приоритетите на българското Европредседателство
Борисов и министри обсъждат с ЕК приоритетите на българското Европредседателство