НОВИНИ

Бойко Борисов на извънредна среща с майките на деца с увреждания

Извънредна среща тази вечер между премиера Бойко Борисов и майките от инициативата "Системата ни убива''. Резултатът - спорните според майките на децата с увреждания текстове от Закона за личната помощ ще бъдат коригирани на извънредно заседание, на парламентарната социална комисия в петък. Как се стигна до това решение обобщават - Милена Кирова и Альоша Шаламанов.

Милена Кирова
от Милена Кирова Альоша Шаламанов
22:27, 28.11.2018
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Правителството обеща и отпусна 150 милиона лева за хората с увреждания. Майките реагираха - нямало нито лев от тези пари за лична помощ. Разбрали го от заключителните разпоредби на новия закон.

Затова изпратиха отворено писмо до всички институции. Притесняват се, че отпусканите и досега над 71 милиона за лични асистенти трябва да се харчат както за вече действащи програми, така и за предвидените по новия закон. А той трябва да влезе в сила от 1 септември догодина.

Весела Одаджиева - майка от инициативата "Системата ни убива": Не се знае изобщо и на първи септември каква сума ще остане за финансиране на личната помощ от тези 71 милиона лева.

Майките недоумяват още защо предвидените пари за лична помощ са в бюджета на финансовото, а не на социалното министерство.

;
Владислав Горанов - министър на финансите: Няма никаква пречка от централния бюджет да бъдат прехвърлени по бюджета на общините или по бюджета на Социалното министерство.

Поканиха майките на срещи. Първо с председателя на парламента, шефа на бюджетната комисия и социалния министър.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Има някои детайли, немаловажни, които заедно смятам, че можем да изясним.

Няколко часа по-късно дойде и развръзката. Министър-председателят чу лично опасенията на майките. Ядосал се на депутатите защото, по думите му, едните пари - сложени на едно място, другите - на друго.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Ние ясно поехме ангажимент за този бюджет със 150 млн. лв. повече да има за хората с увреждания. Да ги разпределят правилно, да ги разпределят така, че до всеки един човек в затруднено положение да има тези средства. Оттук нататък можем да си бъдем полезни с инерцията и гражданското доверие, които имат тези дами.
Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в Народното събрание: С мое предложение се направи промяна в Закона за държавния бюджет така, че 71,5 млн. лв. от централния бюджет да се прехвърлят в бюджета на труда и социалната политика в политика за хора с увреждания.

Майките очакват - справедливо разпределение на парите и коригиране на текстовете от закона.

Вера Иванова - майка от инициативата "Системата ни убива": Имаме уверението, че те ще се преразгледат още утре и в петък ще се направи извънредно заседание и ще се гласуват наново с текстовете, които са били в началото и с подобрени такива, за да стане факт Законът за личната помощ.

Очаква се следващата седмица депутатите да гласуват окончателно двата закона - за хората с увреждания и за личната помощ. Дотогава палатковият лагер до парламента остава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздадоха наградите Жълта роза
Раздадоха наградите "Жълта роза"
​До 3 години отоплението в София ще е по-екологично, а въздухът - по-чист
​До 3 години отоплението в София ще е по-екологично, а въздухът - по-чист