НОВИНИ

Ще проучват втори потънал кораб край Созопол - "Родина"

Българската "Морска администрация" ще изследва и втори потънал кораб край Созопол - "Родина". Корабът е на дъното от 1941 г. и - подобно на американския "Мопанг" - е пълен с гориво. Морската администрация обяви, че прекратява операцията по източване на останалото гориво в "Мопанг" за тази година заради влошеното време.

Александър Марков
от Александър Марков
20:43, 28.11.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Вторият потънал кораб край бреговете на Созопол "Родина" също е потенциална екологична опасност, според експертите.

Кап. Живко Петров, изп. дир. на ИА "Морска администрация": Той е на подобна дълбочина, на около 40-45 метра, ще трябва там да се направи целенасочено обследване.

Металната обшивка на всички кораби, потънали през Втората световна война в Черно море, вече започва да се износва, предупреждават експертите.

Кап. Живко Петров, изп. дир. на ИА "Морска администрация": Наистина идва време на много такива екологични бомби, потънали кораби през време на войните. Особено Втората световна война.

Американският "Мопанг", потънал край Созопол през 1921 г., е вече с източени 400 кубика нефто-водна емулсия, но четиримесечната операция спира за тази година заради силния вятър и вълнение на морето.

Експертите са категорични, че при температура от под 7 градуса по Целзий нефтоводната емулсия, намираща се в резервоарите на кораба "Мопанг", се сгъстява, става по-твърда, по-тежка и съответно доста по-трудна за изпомпване.

Морската администрация е поискала конструктивните планове на "Мопанг" от САЩ, за да знае къде да пробива корпуса. Според водолаза и водещ в БНТ Михаил Заимов, който пръв подаде сигнал за "Мопанг", операцията по източване до този момент е блестяща.

Михаил Заимов, водолаз, водещ на "Култура.бг": Ние имахме едно предизвикателство пред нас, пред морето, пред флората, фауната, хванахме проблема за рогата и го натиснахме бика, докато го свалим на земята.

Операцията ще продължи през пролетта, така че нефтът да бъде източен до летния сезон догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай започва разследване по случая с първите генномодифицирани бебета
Китай започва разследване по случая с първите генномодифицирани бебета
Конференцията на ООН в Катовице за промените в климата събира 25 000 души
Конференцията на ООН в Катовице за промените в климата събира 25 000 души