НОВИНИ

Бойко Борисов: В здравеопазването няма конфликт

Конфликт в здравеопазването няма, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Сандански в деня на лекарите. Според него просто трябва да си говорят повече. По думите му сега не става дума за пари, нито за непреодолими пречки. Според Борисов се бяга от контрола, който искат да се наложи върху дейностите в здравната система.

bnt avatar logo
от Боряна Черганова
14:40, 07.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 02:24 мин.
У нас

По въпроса за въвеждането на пръстовия идентификатор в лечебните заведения Борисов припомни, че същата съпротива е имало и в парламента срещу гласуването с чужди карти. Той каза, че трябва да има отчетност, за да се спестят пари от източване на болници и здравна каса. Само така ще има пари за хилядите лекари и здравни работници, които искат по-добро възнаграждение.

Бойко Борисов - министър-председател
"Как може да се реши конфликтът в здравеопазването? Няма конфликт, просто трябва да си говорят повече, защото за разлика от друг път виждате не се говори за пари, не се говори за някакви непреодолими пречки, поне моето впечатление е, че повече бягат от контрола, който искаме да сложиме върху дейностите, защото помните само преди година и половина преди изборите всички политически партии, няма която да не е заявила, че в здравеопазването отчетността, айде да не говорим за кражби или злоупотреби, отчетността не е добра. Едни говореха за повече легла, за надписване на болни, какво ли не. Но днеска им е празник, да им пожелаем на всички доктори, медицински сестри, санитари да са ни живи и здрави, на техните пациенти и с повече такт, с повече внимание. Затова и аз вчера на министър Москов му казах, колкото може повече да им се говори, да им се разяснява, защото хилядите лекари, медицински работници искат и по-добро възнаграждение, а то може да дойде като се спестяват пари по един или друг начин от тези, които източват болници, каси и всичко останало. Вие виждате предишният мандат ВМА го бяхме оставили без задължения. Само за година и половина станаха 120 милиона задълженията. Сега Ники Петров се справя прекрасно и вече са под 20 милиона задълженията. Сиреч виждате от едно ръководство се оказва за майонеза колко се плаща, за храна за охрана и милиони изтичат. Това искаме да направим, за да се знае, че като пациента си ти отиваш, идентифицираш се и се лекуваш. Защо, какво им пречат, че ще се установи, че един и същи човек е в аптеката, в болницата, сиреч и това е болният човек, който трябва да се излекува, кое точно пречи за здравето. Сега в края на краищата помните имаше същата съпротива в българския парламент, и изведнъж какво се оказва, помните колко вие самите като журналисти давахте почти всеки ден как се гласува с чужди карти, на нашите висши народни избраници, нали го давахте вие? (да, да) в момента в който се сложи тоя идентификатор, да може само с моя палец да се идентифицира моето присъствие в парламента, изведнъж цялата измама с карти приключи. И тогава имаше съпротива срещу това. Затова приемам, над 300 милиона дадохме за нова апаратура. Приех абсолютно правилно искането на докторите, че трябва веднага да ги подключим с пътеки. Над 12 милиона допълнително дадохме за това, за да може да се изпълни със съдържание. Спешната помощ беше зле, 20 милиона допълнително за спешната помощ, сиреч там където са прави, веднага реагираме. Сега да ми обяснят, това че ще бъде точно определен пациента, че е той, а не някой друг, това да е проблем, не виждам.- Вашето обяснение е, че се страхуват от контрол?
Аз слушам всичките щели да ги направят счетоводители, щели по цял ден да смятат и да пишат, ами в края на краищата никой не е безотчетен. И аз всеки документ, който излиза от МС трябва да го подпиша да го видя, или когато нещо сгрешим ни викат да ни питат. Крайно време е обществото да спре да задава въпроси източва ли се здравеопазването. Миналата година с колко милиона здравната каса допълнително финансирахме? Над 450 милиона. Сиреч, усетиха ли хората за половин милиард по-добро здравеопазване?Аз мился, че не. Затова с цялото ми уважение за тях, ако проблемът им е идентификатора, това не е проблем за здравеопазването. То няма нищо общо с болния, нито с лечението, нито с лекарствата. Това е просто, за да знаем, че тези хора, които сме тук сме в болницата и на наше място не е друг или не е изписан медикамент или лечение на несъществуващ пациент. От тук нататък всичко е в ръцете на министър Москов и аз се надявам той да съумее да обясни всяко свое действие, всяка своя наредба, защото това е специфична лекарска дейност. ..той е диалогичен човек, виждате, джи пи тата седнаха разбраха се. То ако беше лесна реформата Радан Кънев щеше да стои в управлението и да си подкрепя министъра, а не да каже, аз ще гледам отстрани вие ГЕРБ и Москов се оправяйте, защото всички сме за реформа, ама някой друг да я направи".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Салах Абдеслам няма да бъде обвинен за атентатите в Брюксел
Салах Абдеслам няма да бъде обвинен за атентатите в Брюксел
Премиерът Бойко Борисов: Борбата с корупцията се извършва по най-високите етажи
Премиерът Бойко Борисов: Борбата с корупцията се извършва по най-високите етажи