НОВИНИ

Бойко Борисов за оставката

С ръкопляскания от досегашното мнозинство бяха посрещнати премиерът и министрите в Народното събрание. Бойко Борисов започна изказването си с поздравления към победителите на президентските избори и с констатацията, че досега не си спомня толкова честен вот. Той припомни в какви условия е поел управлението на държавата и какви компромиси е правил в името на стабилността на единствено възможната коалиция, която е ръководел.

bnt avatar logo
от С.Казасян, М.Кирова
19:50, 16.11.2016
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Бойко Борисов: "Нямаше идване мое в Парламента, в която да не съм благодарил на всички вас от всички парламентарни групи, че бяхте отговорни, че има парламент, че успяхме в една изключително тежка ситуация с мигрантски кризи, със срутване на цели държави под натиска на мигрантските кризи, войни да изкараме две години. В най-оптимистичните ми прогнози това не се е случвало."

Премиерът посочи и успехите на управлението, като ръст на икономиката и увеличени приходи в бюджета. Призна ,че сигурно има и много неща, които не са свършени и затова разбира вота в неделя като желание на обществото за промяна.

Бойко Борисов: "Някой казват, ама защо трябва да се обвържат двата избора. Защото това е реален вот - промяна на политическата ситуация. Има партия по-силна от нас на тези избори. Много от вас са се опитвали да ме уязвят - едни, че съм бил диктатор, други - султан. Какви ли не глупости съм чул по мой адрес. Управлението се дава от народа и в момента, в който той е разколебан, че това е най-правилното управление трябва веднага и незабавно да се върне."

Борисов подчерта, че вече има ново мнозинство и за да не се сменят два служебни кабинета победителите на изборите да поемат отговорността за създаване на новия служебен кабинет.

Бойко Борисов: "Направете правителство, успокойте държавата и управлявайте. Ние каквото има необходимост, включително и до времето, в което парламентът трябва да работи, максимално ще бъдем конструктивни."

Бойко Борисов предупреди, че в последните дни популизмът взима връх когато става дума за приемането на бюджета за следващата година.

Бойко Борисов: "Ако тези предложения станат факт на годишна база ще губи бюджета около 3 милиарда на втората година, ще се мултиплицират на третата и ще счупите държавата накрая."

Борисов се обърна и към хората, за да ги увери ,че управляващите са си направили много сериозни изводи.

Бойко Борисов: "Оставаме си на разположение на обществото - ако един ден прецени сме готови отново да работим за него. Благодаря ви още веднъж. Беше чест за мене."

Веднага след това Борисов си тръгна от пленарната зала. В кулоарите пред журналистите той поясни.

Бойко Борисов: "Патриотите категорично казаха , че нямаше да подкрепят бюджета и в един момент, ако дори бяхме спечелили президентските избори нямаше да може да си приемем бюджета в парламента и пак щеше да падне правителството ,тъй като нямаме мнозинство."

Борисов отказа да отговори ще прави ли промени в партията. Заяви че ГЕРБ няма намерение да участва в новия служебен кабинет. Въпреки това той каза, че ако някой от ГЕРБ се включи в служебното правителство, може да забрави за партията. Той настоя въпросите от референдума да влязат веднага в парламента и да послужат за следващите парламентарни избори.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строежът до блок 70 в столичния квартал Младост 1 е незаконен
Строежът до блок 70 в столичния квартал "Младост 1" е незаконен
Какви са причините Варна да се наводнява при всеки дъжд
Какви са причините Варна да се наводнява при всеки дъжд