НОВИНИ

Братоев: В следващите няколко месеца ще бъде пусната третата линия на метрото

Няколко месеца остават до пускането на третия лъч на столичното метро. Това заяви инж. Стоян Братоев в Сутрешния блок на БНТ. До 10 дни ще приключи строителството на станциите, след което започват тестванията на системите.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
09:12, 29.11.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

В шест от новите осем станции на третия лъч на метрото остават довършителни дейности. До десетина дни обаче те трябва да приключат, за да започнат и финалните тестове на новите влакове.

"Остават да се направят съответните изпитания, но това е много работа по вкарване на информация. Трябва да се въведе информация в софтуера на всяка една система и то метър по метър по цялото трасе.
Техният краен срок е девет месеца от момента, когато сме им осигурили достъп. Ние достъп им осигурихме лятото тази година, така че времето не е толкова далече."

Всички станции и влакове са оборудвани с общо осем различни системи за сигурност и улеснение при ползването им. Една от новостите са преградните врати на пероните.

Самият влак спира автоматично, отваря вратите автоматично и когато тръгва влакът и когато машинистът се убеди, че пътниците са влезли, има бутон пред него, с който задейства системата и затваря вратите. Останалото го прави автоматиката.

За първи път в софийското метро се полага и специална настилка, която да изолира от евентуално попадане на ток по перона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Храмът в дупнишкото село Бистрица има нужда от ремонт
Храмът в дупнишкото село Бистрица има нужда от ремонт
Версията взрив за пожара в Пирогов е изключена
Версията "взрив" за пожара в "Пирогов" е изключена"