НОВИНИ

Британските депутати изключват възможност за втори референдум

Британските депутати обсъдиха днес петиция, подписана от над 4,1 милиона души и настояваща за втори референдум за членството в Европейския съюз, предаде Ройтерс.Правителството изключва възможността за втори референдум и казва, че се подготвя да задейства процедурата за напускане на общността.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:09, 05.09.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света
британските депутати изключват възможност втори референдум

"Привържениците на Брекзита искаха излизане от Европа, но нямаха план за деня след това или за който и да било ден в бъдеще", каза депутатът от Шотландската национална партия Иън Блекфорд, подкрепил предложението за обсъждането.

"Брекзитът трябва да означава Брекзит и всеки пламенен демократ, независимо на чия страна е бил, преди да стане известен резултатът, би трябвало да приеме ясната изборна присъда и да сътрудничи за изпълнението й по най-добрия възможен начин", заяви депутатът от Консервативната партия Джон Пенроуз, който се противопостави на предложението.

Депутатът Дейвид Лами от Лейбъристката партия каза по време на обсъждането, че значението на Брекзита е неясно, също както и условията, при които Великобритания би могла да има достъп до единния европейски пазар.

Министърът, отговарящ за преговорите за Брекзит, Дейвид Дейвис каза пред парламента, че е по-добре Великобритания да забави задействането на официалната процедура за напускане на ЕС, отколкото да навреди на преговорните си позиции.

"Предпочитам да сме с месец по-късно и да направим нещата правилно, отколкото да сме с месец по-рано и да ги направим погрешно", каза той.

"Ще задействаме член 50 (от Лисабонския договор) във възможно най-ранния разумен момент", заяви Дейвис.

Според него не е нужно Великобритания да бъде член на единния европейски пазар, за да има достъп до него.

По думите му Великобритания не смята, че контролирането на имиграцията от ЕС изключва поддържането на добри търговски отношения, след като страната напусне общността. В тази връзка той се обяви за сключване на споразумение за свободна търговия с Европейския съюз - вариант, който би позволил на Великобритания да запази достъпа си до общия пазар и едновременно с това да може да ограничи имиграцията.

Дейвис каза, че излизането на Великобритания от ЕС ще й позволи да създаде нова имиграционна система, която да дава възможност за контролиране на броя на пристигащите трудови мигранти и за привличане на най-добрите професионални кадри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия
Отбелязваме 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия
Намерени са 15 тела на мигранти в Средиземно море
Намерени са 15 тела на мигранти в Средиземно море