НОВИНИ

Брюксел ни дава 4 млн. лв. за администаривна реформа

Проект, финансиран от Брюксел, ще сложи край и на обиколките по различни институции за издаване на удостоверение за раждане, смърт, жителство или брак. Само с едно заявление гражданите ще получават желания документ. Опростяват се и над 700 услуги за бизнеса. Целта е да се спести време и да се пресекат злоупотребите при събирането на такси за бързи и експресни административни услуги.

Николай Минков
от Николай Минков
20:12, 09.03.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Една от основните задачи е да се въведе обща цена за общинските услуги и максимален срок, в който те да се изпълнят.

Проучване сред 3000 офиса за административни и обществени услуги показва, че масово се злоупотребява чрез събиране на такси за бързи и експресни услуги.

Красимир Божанов - ръководител на дирекция "Модернизация на администрацията" към МС: Изкуствено се фиксират забавени срокове за нещо, което може да се предостави веднага. Това е нещо, което от години е констатирано като злоупотреба. Това не е порок само на общинските администрации.

Според общините ще бъде трудно уеднаквяването на цените и сроковете на административните услуги .

Теодора Тачева - зам.-изпълнителен директор на НСОБ: Ако на централно ниво се постави един максимален срок, да речем 5 работни дни за тази услуга, вече всяка община, ще има свобода сама да определя вътрешния срок.

Реформата предвижда при издаване на удостоверения за раждане, смърт, жителство или брак, необходимите документи да се събират по служебен път от чиновниците, а не от гражданите.

Амбицията е да отпадне и задължителната нотариална заверка при покупка на кола.

Алеко Джилджов - координатор на проекта за трансформация на административното обслужване: Изследването показва, че това е една напълно излишна процедура, която по никакъв начин не допринася за съкращаването на процеса "придобиване", а само увеличава разходите.

Предлага се да отпадне и ходенето до КАТ за издаване на книжка.

Алеко Джилжов - координатор на проекта за трансформация на административното обслужване: Това може да стане направо записвайки се в фирмата, в която става обучението на лицето. Тя разполага с всички необходими документи.

Опростяват се и най-популярните услуги за бизнеса, като регистриране на фирма, закупуване на имот, наемане на служители, закриване на фирмата и др.

Чрез специален сайт ще можем да следим кои услуги са достъпни по служебен път. Всички административни облекчения трябва да станат факт през лятото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: България е решила изцяло проблема с мигрантите
Бойко Борисов: България е решила изцяло проблема с мигрантите
Старият Детмаг в Пловдив се превръща в модерна галерия
Старият Детмаг в Пловдив се превръща в модерна галерия