Ще загуби ли евросубсидиите собственикът на бедстващите коне?

Общо 9 хиляди евро субсидия е получил фермерът Петър Пищалов от Държавен фонд "Земеделие" само за отглеждането на породата каракачански коне. Той е кандидатствал за подпомагане през 2013 и през 2016 г. От Фонд "Земеделие" заявиха, че ако се установи нехуманно отношение към животните, собственикът им може да загуби субсидията и дори да се наложи да връща получените средства.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:30, 26.03.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Петър Пищалов кандидатства за първи път за субсидия за отглеждането на 11 каракачански коня преди 5 години. Старата мярка тогава предвижда подпомагане от по 200 евро на животно и така той усвоява 2 200 евро. През 2016-та животновъдът от село Буново отново иска субсидиране - този път за още 55 коня. По новата мярка парите вече са намалени с 60 евро на животно и така на следващата година той получава още 6 хиляди и 800 евро - т.е. общо 9 хиляди евро за отглеждането на 66 каракачански коня.

Янислав Янчев - дирекция "Директни плащания" - Държавен фонд Земеделие: От разплащателната агенция през 2016-та му е извършена проверка на база анализ на риска и там са констатирани намаления, колегите не са открили няколко животни, за които съответно той е понесъл санкции.

Тогава Пищалов е глобен с 1000 евро.

;

В стопанството му, според подадените документи при кандидатстването във Фонд Земеделие, има още 98 овце от породата медночервени и 6 кози. Съседи на Петър Пищалов се оплакаха в редакцията ни, че намират пред домовете си разлагащи се трупове на крави от стопанството. Животните влизали по къщите, за да търсят храна.

Янислав Янчев - дирекция "Директни плащания" - Държавен фонд Земеделие: В зависимост от данните, които постъпят при нас в интегрираната система за администриране и контрол на разплащателната агенция, има няколко варианта - да му бъде отказано част от подпомагането, да му бъде отказано цялото подпомагане за 2017-та кампания или най-фрапиращият вариант е да връща до момента получените от началото на ангажимента средства.

За да получи субсидия от Държавен фонд Земеделие, фермерът е трябвало да има регистрация за животновъден обект. Той действително има две регистрации - в село Гърляно и в село Буново. Няма регистрация обаче за отглеждане на животни на територията на Осоговската планина.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разбиха организирана престъпна група за имотни измами
Разбиха организирана престъпна група за имотни измами
Специални филмови прожекции за незряща публика
Специални филмови прожекции за незряща публика