НОВИНИ

Изслушаха свидетел по делото за събарянето на тютюневия склад на "Ориент Табако"

Пловдивският окръжен съд изслуша свидетел по делото за събарянето на тютюневия склад на "Ориент Табако" на улица "Одрин" 8, допусна експертиза на аудиозаписа на заседанието на експертния съвет на Националния институт за недвижимо културно наследство от 2014 година с решение, че постройката не е паметник на културата, и отложи процеса за 31 май. По делото обвиняеми са двамата собственици на склада, които са предадени на съд заради това, че умишлено са допуснали разрушаване на тютюневия склад, който се води групов паметник на културата.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Сашка Пушкова
20:06, 26.03.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Пред съда днес се яви само експертът от Националния институт за недвижимо културно наследство Елена Бочева. Тя е отговаряла за техническото осигуряване на заседанието на експертния съвет през октомври 2014 година. Две години по-късно обаче е изслушала аудиозаписа от заседанието и докладвала за несъответствие в документите. Веднага е било свикано ново заседание в същия състав. Пред съда днес свидетелката каза, че е констатирала техническа грешка при изписване на номера на сградата.

Розалина Апостолова - адвокат: "Фактическата грешка е в това, че Националния институт са установили в един прекрасен момент, че тази сграда не е декларирана като паметник на културата."
Дилян Пинчев - прокурор: "Има и удостоверения, които са издадени, както от министерство на културата така и от НИНКН, че е паметник, а в други документи има, че попада в охранителна зона, че не е паметник, но попада в охранителна зона."

Бочева отказа да говори пред камера. За следващото съдебно заседание ще бъдат призовани трима свидетели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Върховният касационен съд оправда Златимир Иванов-Баретата
Върховният касационен съд оправда Златимир Иванов-Баретата
Словенският президент е на официално посещение в България по покана на Радев
Словенският президент е на официално посещение в България по покана на Радев