НОВИНИ

Отбелязаха 75 години от 9 септември 1944 година

30 години след началото на прехода случилото се на 9-ти септември продължава да буди противоречащи си тълкувания и противоположни емоции.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:33, 09.09.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

И днес през целия ден граждани се стичаха към паметника на Съветската армия в София, който вчера беше почистен след поредната вандалска проява.

Сутринта пред паметника членове на БКП поднесоха цветя. По традиция БСП организира честване на 75-тата годишнина от 9 септември 1944 година и смяната на властта у нас. Народни представители и общински съветници от левицата също положиха венци и цветя.

От Софийската организация на БСП казаха, че 75 години са колкото много, толкова и малко време, за да може историците да се разберат за значението на тази дата. Посочиха, че разделението в обществото е една от големите беди.

След Съединението идва 9 септември - датата на разделението на мненията. За Чавдар днешният ден е също толкова значим, колкото 24 май и 6 септември.

Лидерът на БСП се включи в честванията в Гоце Делчев. Според Корнелия Нинова през годините са давани много противоречиви оценки за 9-ти септември, но има безспорни факти, които заслужават уважение.

Корнелия Нинова - председател на БСП за България: В годините след 9-ти септември България става индустриална държава с развито производство, здравеопазване гарантирано, образование, строителство. Тоест бележи един ръст в своето развитие и ние дължим уважение на хората, които също с труда си, с ума си, с ръцете си са градили България.

И за АБВ 9-ти септември е празник.

Румен Петков - председател на АБВ: На днешния ден българският народ отхвърли фашизма, нацизма. Мисля, че за всички е ясно, че в Източна Европа без решителната намеса на Червената армия, и не само за Източна Европа, въобще за Европа, това би било невъзможно.

Гражданите поднасят цвете и тълкуват онзи ден отпреди 75 години с по едно изречение - освобождение от монархофашизма, прелом в историята не само на България, на Европа и на света.

Мястото на девети септември в българската история - остава дискусионно - за сега. До кога - историци, политици, обществото ще решат.

Честванията на 9-ти септември продължиха днес на Братската могила в Борисовата градина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поход под надслов Памет за утре тръгна по следите на комунизма днес
Поход под надслов "Памет за утре" тръгна по следите на комунизма днес
БНТ на 60: Пътуване из телевизионната история с любимите лица на България
"БНТ на 60": Пътуване из телевизионната история с любимите лица на България