НОВИНИ

БСП се обявиха против продажбата на земеделска земя на чужденци

БСП са против отпадането на ограничението за закупуване на земеделска земя от чужденци. Настояват да бъде постигнато национално съгласие по тази тема, затова утре лидерът Корнелия Нинова ще поиска среща с председателите на всички политически сили в парламента. От левицата не одобряват и идеята за отпадането на класа за прослужено време. Призоваха ГЕРБ да обявят ясно позицията си по този въпрос.

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 18.07.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Корнелия Нинова е поискала среща с президента Румен Радев, за да обсъдят освен тези теми и други актуални въпроси като съдебната реформа и предложението на държавния глава за създаване на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Земеделската земя трябва да се използва по предназначение - да произвежда селскостопанска продукция. А с отпадане на ограничението, не е ясно в какви ръце ще попадне земята, опасяват се социалистите. Напомнят, че земеделска земя у нас е много евтина, както и че собствениците ѝ ще могат да получава европейски субсидии.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Идва някой гражданин от друга държава, купува земеделска земя, не е задължен да произвежда върху нея. Декларира я и получава субсидия за тази земя, т.е. неговият интерес той ще си го получи, ще си го защити. Не е защитен интересът на България... Националният интерес - земята на България е тема за национално съгласие.

От левицата предлагат правителството да запази действащото досега ограничение, а всички български евродепутати заедно да провокират в Брюксел дебат по този въпрос. Смятат, че България може да обжалва изискването и по съдебен път.

;

Ръководството на БСП ще се срещне с лидерите на КНСБ и Подкрепа, за да съгласуват действията по друга актуална тема - отпадане на класа за прослужено време. Категорични са, че ще направят всичко необходимо тази добавка към заплатата да остане, защото обратното ще доведе до намаляване на доходите на хората.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Дори и сега то да се включи в заплатата, догодина тези заплати няма да растат, ще останат на замразеното състояние, в което са сега. Разбира се, че трябва да се стимулират младите специалисти.

Засега от правителството единствено Валери Симеонов защити идеята за отпадане на класа, напомни Нинова. Настоява да чуе - от ГЕРБ споделят ли тази позиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Риск и лошо време причинили катастрофата с Пантер през юни
Риск и лошо време причинили катастрофата с "Пантер" през юни
 България почита рождението на Апостола на Свободата
България почита рождението на Апостола на Свободата