НОВИНИ

На пленум в БСП обсъдиха резултатите от местните избори

Редовен пленум на БСП за анализ на резултатите от местния вот. Сблъскаха се анализите от два доклада, един на ръководството и един на вътрешната опозиция в партията. Приет беше само този на изпълнителното бюро. Бяха поискани и оставки - на лидера Корнелия Нинова и на ръководствата на националния съвет и предизборния щаб.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
21:18, 17.11.2019
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Над 650 000 български граждани, което е с близо 100 000 повече в сравнение с 2015 година са гласували за БСП на местните избори -това показва отчетът на ръководството. В доклада още се казва, че за първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори.

Георги Гьоков - БСП: От 38 депутати, 80 после да извоюва 80 депутати, президентски избори да спечели и да се представи добре, по-добре от предходните местни избори. Смятам, че са сериозен успех на това ръководство, така че няма причина да му се иска оставка.

Поддръжниците на алтернативния доклад с анализ на изборните резултати са на обратното мнение.

Георги Гергов: 40 000 гласа сме повишили, което е нищо и смятам, че този анализ трябва да се случи сега, вътре да го изкоментираме и да видим какво правим.

Каква промяна е нужна тогава?

Генерална. Де да знам, те мислят, че това е моята битка или е битката на Мишо или на Станишев или на Ангел, не е това битката, битката е за партията.

В доклада на ръководството е отбелязано, че е наложително Партията на европейските социалисти да вземе отношение по въпросите с честността на изборния процес в България. В същото време председателят на ПЕС Сергей Станишев смята, че столетницата се е самоизолирала от европейското семейство. Като причина за трета поредна загуба той намира подмяната на характера на БСП.

Сергей Станишев: От идейна и програмна партия, в която хората са заедно заради определен кръг идеи, заради които са съгласни, БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е подтиснато. От тази гледна точка БСП от демократична се превръща в авторитарна.

Лидерът Корнелия Нинова обобщи 7-часовия пленум с думите, че дискусията е била хубава, с различни мнения и решения. Каза, че би се притеснила, ако зад алтернативния доклад стоят подписите на партийни организации, а не лични мнения. Отрече да са искали оставката ѝ на пленума.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Искаха я пред вас, вътре не я поискаха. Фактът, че 7 часа дискутираме, спорим, че пред вас, пред медиите, има алтернативен доклад, че всички така наречени вътрешни опозиционери една седмица говорят различни неща пред медиите, е опровержение на твърдението, че сме авторитарна партия.

Въпросът с лидерството в БСП трябва да бъде решен на редовен конгрес през месец май 2020-а година. След промените в Устава обаче не конгресът ще избира председателя, а изборът ще е пряк от членовете на БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чехия и Словакия отбелязват 30 години от Нежната революция
Чехия и Словакия отбелязват 30 години от Нежната революция
Режим на водата в Перник от понеделник
Режим на водата в Перник от понеделник