БСП внесе в Конституционния съд Закона за образованието

Със 71 подписа БСП внесе в Конституционния съд жалба срещу повече от 30 члена в закона за предучилищното и училищното образование. Законът влезе в сила през август миналата година, но в предишното Народно събрание социалистите не можаха да съберат необходимите 48 подписа.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
15:01, 06.06.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Според председателя на образователната комисия Анелия Клисарова два са основните моменти, които те оспорват и трябва да бъдат променени. Първият е свързан с държавното финансиране на частните училища и детските градини, което водило до социална несправедливост. И по - важното, според социалистите - държавните образователни стандарти, които не бяха приети с влизането в сила на самия закон, а бяха оставени за написване и приемане от просветния министър.

Според БСП това нарушава основния принцип -важни обществени отношения да се регулират със закон, а не с подзаконови нормативни актове.

Анелия Клисарова, председател на комисията по образование и наука в НС, БСП: Те трябва да бъдат законово регламентирани. Затова защото, при всяка смяна на изпълнителната власт трябва ли нашите деца да имат нова наредба и нова смяна на учебния план и програми. Едните деца учат по един план, започнали са по един, сега в 5 клас по друг, а в 7 по трети. Това не може да бъде допуснато - това е нарушение на Конституцията.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Българите все пак са оптимисти, но тревожни, сочи проучване
Българите все пак са оптимисти, но тревожни, сочи проучване
След срещата Борисов-Макрон: Френският президент ще посети България през август
След срещата Борисов-Макрон: Френският президент ще посети България през август