НОВИНИ

Бюджетните средства за ромските стипендии ще отиват само за учителите в проекта

Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева. Решението идва на фона на протести на родители, които определиха отпускането на средства само за ромски деца като дискриминация. 150 преподаватели ще бъдат подпомогнати с държавни средства, а Международният ромски фонд ще предоставя стипендиите на учениците. От министерството обещаха строг контрол и внезапни проверки на класните стаи.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:50, 27.10.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Да завърши училище и да стане журналист. За това мечтае 17-годишният Борислав, който е ученик в град Кнежа. Има отличен успех и причината за това е помощта, която получава по програмата "Равен шанс".

Борислав Петров - ученик: Тя всъщност ми осигурява безплатни учебници, тъй като моите родители нямат финансовата възможност да ми ги осигурят.

Борислав вече е подготвил документите, с които ще кандидатства по проекта на Международния ромски фонд и Министерство на образованието. И се надява да бъде един от избраните да получава стипендия. Само един процент от ромските деца успяват да завършат средно образование, въпреки че в първи клас 20% от всички ученици са роми. Сумата от близо половин милион лева, която държавата ще отпусне по проекта е два процента от средствата, които се дават за ученически стипендии всяка учебна година. Въпросът "Редно ли е държавата да финансира обучение по етнически признак?" стана причина за няколко протеста срещу проекта.

Мая Сапожникова: Нечестно, несправедливо. Нещо, което в последно време някои са по-равни отдругите.
Виолета Якова: Трябваше неколцина майки да се разпискат, за да се види, че нещата не са както трябва.

На този фон днес министерството преформулира участието си в проекта.

Меглена Кунева - министър на образованието и науката: Решихме, че фондът ще поеме стимулирането на децата, а министерството ще направи това, което аз обявих, че ще бъде моя политика още от самото начало - концентриране в българския учител. - Общественият натиск има ли значение в случая?- Винаги е хубаво човек да чуе различни мнения.

Така, заявиха от министерството, никой няма да е ощетен, а българската образователна система ще постигне целите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продават вносни картофи за български
Продават вносни картофи за български
Пожар близо до бензиностанция край Благоевград
Пожар близо до бензиностанция край Благоевград