НОВИНИ

Частен самолет излетял от Летище "София" без да бъде проверен

Частен самолет с петима души на борда е излетял без проверка от Летище София. Случаят е от петък, но за него се разбра едва днес. Самолетът е излетял от Габрово с междинно кацане в София на път за Гърция.

bnt avatar logo
от БТА
14:32, 17.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

От Летище София съобщиха, че предварителната проверка показва, че става въпрос за човешка грешка. Един служител на летището е отстранен до изясняване на обстоятелствата. Прокуратурата също е започнала разследване.

Случаят не е грешка на Гранична полиция и не касае действия на МВР , коментира главният секретар Младен Маринов.

Наземният оператор на полета на столичното летище не е уведомил гранична полиция, каза директорът й Светлан Кичиков и допълни, че това е сериозна грешка.

Главен комисар Светлан Кичиков, директор на ГД „Гранична полиция”: Въпросният самолет е частен, малък, с пет лица е бил на борда. Веднага са уведомени гръцките власти. Лицата са установени и са проверени. По тях няма нищо притеснително. Наземният оператор е допуснал тази грешка като не е уведомил граничните власти. Може би ако беше голям самолет, нямаше да се случат тези неща. Малките самолети подлежат на друг контрол и наземният оператор е допуснал груба грешка.

Летищните оператори и гранична полиция се събират на съвещание утре. До изясняване на обстоятелствата по случая рамп-агентът е с отнет служебен пропуск и е отстранен от изпълняване на служебните задължения, съобщиха от ръководството на „Летище София“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СДС отново поиска оставката на шефа на БАБХ
СДС отново поиска оставката на шефа на БАБХ
Около 1100 българи се нуждаят от трансплантация на орган
Около 1100 българи се нуждаят от трансплантация на орган