НОВИНИ

Черна гора отбелязва 10 години независимост

Черна гора отбелязва днес 10 години от референдума за отделяне от общата държава Сърбия и Черна гора.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:36, 21.05.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
черна гора отбелязва години независимост

На 21 май 2006 г. 55,5 процента от участниците в референдума гласуваха за отделяне на Черна гора от общата държава, а 44,5 процента - за продължаване на съвместния живот със Сърбия. През следващите 10 години страната все повече се отдалечаваше от Сърбия и се приближаваше към Европейския съюз и НАТО.

Референдумът донесе независимост на Черна гора, но и до днес черногорците са на различни мнения дали това им е донесло по-добри времена, или имат повод да съжаляват. Допълнително разцепление в черногорското общество донесе и решението на тогавашния режим на Мило Джуканович да признае Косово, а след това да предприеме действия срещу сръбския език и Сръбската православна църква.

Според властите десетте години независимост са донесли на Черна гора икономически растеж, по-големи заплати и пенсии. Както изтъкна вицепремиерът Вуица Лазович, брутният вътрешен продукт за тези 10 години се е увеличил с 80 процента, а средните заплати са нараснали двойно - от 246 до 478 евро. Средната пенсия преди 10 години е била 140, а сега е 274 евро, безработицата е намаляла от над 30 процента до 16,6.

"Най-неразвитата република в бивша Югославия постигна видими резултати. На прага сме на членството в Европейския съюз и въпрос на дни е да станем пълноправен член на НАТО", заяви Лазович.

Според синдикатите обаче през тези 10 години 35 000 работници са изгубили работните си места, мнозинството от черногорците едва свързват двата края, затварят се заводи, все повече граждани напускат северните райони на страната.

Икономистите пък изтъкват, че през това време е нараснал държавният дълг, а парите са отишли не за развойни проекти, а за финансиране на текущото потребление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микробус с 39 мигранти е задържан след преследване
Микробус с 39 мигранти е задържан след преследване
Тежко остава състоянието на пострадалото във Варна дете
Тежко остава състоянието на пострадалото във Варна дете