Четири акта за „Българска хлебна мая" в Русе заради замърсяване на Дунав

Многократни превишения на 5 основни показателя в отпадъчните води, нерегламентирано изхвърлени от завод „Българска хлебна мая" в река Дунав. Това са констатирали от Регионалната екоинспекция в Русе. На производствената площадка няма и пречиствателно съоръжение. За установените нарушения са съставени четири акта.

от Даниела Василева
21:09, 06.03.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

По сигнал, че в река Дунав се изливат оцветени води, а в района се носят неприятни миризми, преди 2 седмици от екоинспекцията в Русе направиха проверка. Тя установи, че замърсените води излизат от колектора на завод „Българска хлебна мая".

Инж. Христо Милков, началник отдел в дирекция „Контрол на околната среда": Ние ги хванахме, че те работят, а те имаха предписание да ни уведомят, като стартират производствената си дейност, защото бяха спрели преди 2 години.

Освен това нерегламентирано е била извършена и реконструкция на цеха за ферментация. Предприятието е нарушило и закона за водите, като зауства в река Дунав отпадъчни води, и то непречистени, без разрешително. Резултатите от пробите показват многократно превишение на нормите на 5 основни показателя.

Инж. Христо Милков, дирекция „Контрол на околната среда": Неразтворени вещества, азот амониев, общ фосфор, химична потребност от кислород и биологична потребност от кислород. Стойностите са много високи и това е едно много сериозно нарушение на заустването в река Дунав, която все пак трябва да е чиста вода.

В района, където безконтролно са изхвърлени въпросните вещества, има заблатяване. В момента се проверява какво е влиянието му върху околната среда.

От завод „Българска хлебна мая" отказаха коментар с обяснението, че в предприятието в момента няма кой да ни отговори на въпросите. Чрез охраната ни беше предадено, че в реката са изхвърлили меласа и нишесте.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хан: Преспанският договор може да има домино ефект над Балканите
Хан: Преспанският договор може да има домино ефект над Балканите
Радина Червенова е Жена на десетилетието
Радина Червенова е "Жена на десетилетието"