НОВИНИ

Започна заседание на българо-македонската комисия за икономическо сътрудничество

Българо-македонската комисия за икономическо сътрудничество започна двудневно заседание днес в Скопие. Българската делегация води министърът на транспорта Росен Желязков.

Александър Марков
от Александър Марков
19:28, 06.03.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Заседанието на Българо-македонската комисия за икономическо сътрудничество се провежда само два месеца след най-големия бизнес форум между двете страни, който събра 100 български и македонски фирми в Скопие. Форумът се съпредседателства от българския транспортен министър Росен Желязков и министърът на икономиката на Северна Македония Крешник Бектеши.

В дневния ред на заседанието са теми, свързани с изграждането на транспортна и енергийна инфраструктура, въпроси от двустранното икономическо сътрудничество и области като информационните технологии, транспорт, търговия, инвестиции, селско стопанство и др.

Двамата министри се очаква да подпишат протокол от Първото заседание на Междуправителствената комисия, както и Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия на България и Агенцията за насърчаване на предпримачеството на Северна Македония.

От години от значителен интерес и за двете страни е изграждането на Коридор № 8, жп линията Скопие-София, въвеждането на общ граничен контрол.

Северна Македония е традиционен търговски партньор на България. 367 милиона евро достигна търговския ни стокообмен за първите 6 месеца на 2018 г., което с 6% повече в сравнение с първите 6 месеца на 2017 г. Целта е той да скочи до 1 млрд. евро.

Страната ни вече откри Търговско представителство в Скопие през януари.

Традиционно България изнася за Северна Македония електроенергия, оловно-цинкови руди и необработен тютюн. Търговското салдо е положително за България - 6%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС ще прекрати преговорите с Турция, ако Вебер оглави Еврокомисията
ЕС ще прекрати преговорите с Турция, ако Вебер оглави Еврокомисията
Откриха туристическото изложение в Берлин
Откриха туристическото изложение в Берлин