НОВИНИ

Чужденци от пет континента учат български във Великотърновския университет

Над 100 чужденци от пет континента в продължение на три седмици учат български език във Великотърновския университет. Всички те са на различни възрасти и с различни професии и ежедневие, но еднакво обичащи страната ни. За това и почти всички говорят свободно български, далеч преди за пръв път да дойдат тук. Вижте разказа в репортажа на Зорница Илиева и оператора Стоян Мечев.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
09:30, 27.07.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Лео Чан Дзин е от Китай. Разказва, че когато преди няколко години завършила гимназия, искала в университета да учи някой непознат и непопулярен език. Така открила станата ни и бързо се влюбила в културата ни.

Лео Чан Дзин: Имам българското име Белослава. Исках да уча малък език, малки езици и така в интернет прочетох, че в България има много рози, така си помислих, че това е романтична страна и така избрах българския език.
БНТ: Преди това беше ли чувала нещо за България?
– Не!

Така вече три години тя учи българска филология в Китай. Опознала е България, историята, културата, празниците и обичаите. Всяко лято идва във Велико Търново, за да доразвие знанията си по граматика и да се види с приятелите си, които също като нея учат български по всички краища на света.

„БНТ: Труден език ли е българският?
Лео Чан Дзин: Българският е по-труден за нас, защото има голяма разлика между вашата култура и нашата култура!

На семинара по българистика има и такива, които учат езика, за да възродят връзката си с България. Като Александър, инженер от Франция с български корени.

Александър Егли: Аз съм роден във Франция, но имам роднини тук в България, защото съм половин българин. БНТ: Труден ли е българският език?
– За мен не. Защото когато бях дете баба ми говореше малко на български, но аз не разбирах, но когато бях на 20 години исках да науча български!

Най-трудни за чужденците обаче, оказва се, са глаголните времена в българския език.

Благовест Благоев – преподавател: На тях им е много трудно да свикнат с различните родове на българския, с различните форми за род на прилагателното и често грешат. Много се стараят и помнят всичко наизуст, защото нямат нагласата да учат по този начин!

Освен лекциите по български, всеки ден чужденците научават и по нещо ново от българската култура, пеят български песни и играят народни танци.

Лео Чан Дзин: Учим няколко хора, бяла роза и македонско хоро и т.н. някои от тях са трудни, но много ми харесват. Лично аз повече харесвам националните песни, като например Лиляно моме!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет човека загинаха в Тайланд, след като туристическа лодка се обърна
Пет човека загинаха в Тайланд, след като туристическа лодка се обърна
Готвачи направиха гигантски сандвич в Мексико Сити
Готвачи направиха гигантски сандвич в Мексико Сити