25 младежи и университетски преподаватели от България, Литва, Латвия, Испания, Италия и Словения изучават тънкостите на българската кулинАрията и на органично земеделие. Домакин е Институтът по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна.
Освен практически умения за работа в професионална кухня, участниците ще се обучават да работят в екип и да се адаптират към промените в реална работна среда.
Цветелина Генова, мениджър на проекта:
"Освен чисто практически умения, ние ще се опитаме да предложим на нашите обучаеми базови умения и познания за здравословно хранене и за това защо примерно нещата, които са залегнали в кулинарните традиции имат изключително добър ефект върху здравето, въпреки че може би сме го позабравили."
Основна тема в обучението е възраждането на кулинарните традиции като възможност за бизнес.
Ева, Литва:
"С този курс ще се запознаем с различни култури, кулинарни умения, ще подобрим комуникационните си умения. А самият курс е идеален да понаучим това-онова за кухнята и кулинарното изкуство на другите страни."
Силвия Фрон, преподавател от Испания:
"На първо място трябва да обичаш да готвиш. Смятаме, че ако това е налице, всичко ще си струва. Също така е важна комуникацията с Шефа в кухнята, както и следването на правилата и рецептите. Само така се става добър готвач."
Една от основните цели на курса е да насърчи младите хора, които търсят реализация в сферата на готварството. Обучението се финансира по програмата „Еразъм плюс“.