НОВИНИ

Д-р Даниела Дариткова: Здравето не е бизнес

Здравеопазването не е само бизнес, точно затова се налага да се намесваме с някаква плановост, каза в студиото на "Денят започва" председателят на комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова.

даниела дариткова здравето бизнес
bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 17.02.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Според нея механизмите на регулация трябва да са сериозни и ресурсите да бъдат разпределени така че всеки здравноосигурен да има достъп до медицинска помощ.

Здравната карта не е новост необходимост, от нея има повече от 10 години, защото отдавана има нужда да се уеднаквят медицинските услуги и да се улесни достъпът до тях във всички населени места в България, коментира Дариткова.

След приемането на новата национална карта ще има възможност за промени.

А докато е на обществено обсъждане, всяка една областна комисия по здравеопазване може аргументирано да напише до Националната комисия, ако вижда разминавания в нея.

Относно въпросите, които възникват около електронният идентификатор, който предвижда здравната реформа, Дариткова открои, че предстои да се обсъди какъв ще е той.

Този идентификатор искаме не само да определи присъствието на пациента в системата, но и да показва неговото досие - нямаме електронно наредена информация в системата на здравеопазването, каза председателят на здравната комисия.

Но дали ще е бъде карта с чип или пръстов отпечатък, предстои да решим, добави тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дедпул разби бокс офис рекордите и у нас
"Дедпул" разби бокс офис рекордите и у нас
Емил Райнов: В здравеопазването не се случва нищо добро
Емил Райнов: В здравеопазването не се случва нищо добро