НОВИНИ

Д-р Мирослав Ненков: Данните на пациентите във ВМА са много добре опазени

От Здравното министерство разпратиха до районните здравни инспекции мерки за подобряване на информационната сигурност. Те са пратени и до всички лечебни заведения, но като препоръка. Забрана за слушане на музика, гледане на филми и ползване на собствени флашки за лекарите са част от мерките за киберсигурност, които се предлагат. Темата в Сутрешния блок коментираха Любомир Тулев - ръководител операции по киберсигурност и д-р Мирослав Ненков - бивш министър на здравеопазването.

bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 06.08.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Във ВМА системата за сигурност е доста добре изградена, защото вътрешната система на болницата няма контакт с общата мрежа, заяви д-р Мирослав Ненков. Предвид това Ненков е категоричен, че данните на пациентите са добре опазени. "Но, ако някой си навие на пръста да направи нещо, може да го направи", смята обаче той.

Според експерта по киберсигурност Любомир Тулев - практиката във ВМА е една от най-добрите практики възможни в една компания - да се сегментира мрежата, т.е да се изолира продъкшън зоната, която борави с машини и управлява операции от обикновените компютри на лекари. Така дори да се вкара флашка, би могло да има теч на данни само от компютъра, в която е вкарана флашката и от тези, с които този компютър е свързан, но не и от продуктовата мрежа.

"Разделението на мрежите е една от добрите препоръки. По повод писмото на Министерството на образованието - бих апелирал подобни действия да бъдат предприети и в останалите ведомства и институции. Това е правилната стъпка в правилната посока", каза Тулев.

Отдавна е известно, че чрез флашките може да заразим множество компютри, може да се разбере какви пароли въвеждаме и да се инфилтрират различни вируси, които да заразят нашата система, каза още експертът.

Той предупреди хората сега да внимават за фишинг мейли, уж от името на НАП, които не трябва да се отварят.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рядък медал с лика на Фердинанд показват в Националния исторически музей
Рядък медал с лика на Фердинанд показват в Националния исторически музей
Блокадата на пътя Сливен-Ямбол продължава пети ден
Блокадата на пътя Сливен-Ямбол продължава пети ден