НОВИНИ

Даниела Машева: Изборът на Иван Гешев не е предрешен

Изборът на Иван Гешев не е предрешен, тъй като изборът протече абсолютно законосъобразно, съобразно процедурата, която е разписана в Закона за съдебната власт, в конституцията, бяха запазени абсолютно всички етапи, каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Даниела Машева, член на ВСС.

bnt avatar logo
от БНТ
09:46, 26.10.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Предложението беше направено от всичките 11 членове на прокурорската колегия за г-н Гешев, продължи Машева.

Даниела Машева, член на ВСС: Беше направено едно много продължително обсъждане на тази кандидатура, тя беше публично оповестена с абсолютно всички документи като концепция, като кадрова справка, докладите относно професионалните му качества, относно нравствените му качества и беше една много продължителна процедура, разположена във времето, която приключи към настоящия етап с този успешен избор.

По думите й за пръв път се гласува за магистрат, който е от прокурорските среди. Колкото до възникналата ситуация с протести, които са против направения избор тя смята, че реакцията срещу него е достигнала недопустими рамери и заподозря политически страхове. Машева коментира и хипотезата президентът да не подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Даниела Машева, член на ВСС: Аз смятам, че дори президентът да върне нашето решение, ние отново ще обсъдим възможността дали да внесем за гласуване същата кандидатура и при гласуване, както знаете отново, при повторно внасяне на нашето решение до президента, той тогава тогава задължен да издаде указ и да назначи избрания главен прокурор.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Засилени мерки за сигурност и контрол на трафика в Гърция
​Засилени мерки за сигурност и контрол на трафика в Гърция
23-годишен българин, посланик на ООН, избира да се върне в България
23-годишен българин, посланик на ООН, избира да се върне в България