НОВИНИ

Данните за корупционни престъпления ще бъдат публикувани в общ сайт

Националният съвет по антикорупционни политики реши на страницата му в интернет да се разработи секция, в която да се предоставя обобщена информация за борбата с корупционните престъпления. Три институции сега обобщават информация за дейността си, но тя не е достъпна на едно място.

bnt avatar logo
от МС
17:53, 02.02.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
данните корупционни престъпления бъдат публикувани общ сайт

До момента Прокуратурата и Върховният касационен съд публикуват обобщени данни за досъдебните производства и повдигнатите обвинения за корупция по високите етажи на властта и за хода на делата за такива престъпления на сайтовете си. Министерството на правосъдието ще подава данни за изпълнението на постановените присъди. Така ще бъде гарантирано отчитане на едно място на напредъка по делата за корупция. Всяка институция ще подава данни за сайта при спазване на презумпцията за невиновност, следствената тайна, защитата на личните данни.

На заседанието, председателствано от вицепремиера Екатерина Захариева, присъстваха председателят на ВКС Лозан Панов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник главният прокурор Мария Шишкова, Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, в която се вля Центърът по превенция на корупцията, заместник-министри, инспектор от Инспектората към ВСС, ръководителят на Главния инспекторат към Министерския съвет, представители на неправителствени организации.

Съветът прие отчета за напредъка по изпълнение на мерките по пътна карта, приета от Националния съвет по антикорупционни политики на заседание, проведено на 20.07.2017 г.

На заседанието бе приет и отчетът за изпълнение за периода от 2015 до момента на Националната стратегия за превенция и противодействие на престъпността, която е с хоризонт 2020 г. Бяха одобрени насоки към всички министерства и второстепенните им разпоредители, които да се следват при разработването и отчитането на изпълнението на антикорупционните им планове. Насоките въвеждат единни стандарти, приложими за всички. Те са изготвени на база анализ на антикорупционните планове на всички министерства, като са отчетени силните и слаби страни. Съветът обсъди и важността от провеждане на публична и прозрачна процедура при избора на председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Борисов - Ториното остава в ареста заради отвличането на Адриан Златков
Ивайло Борисов - Ториното остава в ареста заради отвличането на Адриан Златков
Хотели в Благоевград предлагат по-евтини нощувки за Деня на влюбените
Хотели в Благоевград предлагат по-евтини нощувки за Деня на влюбените