НОВИНИ

ДАНС проверява българска банка заради парични преводи от Венецуела

Държавната агенция за национална сигурност проверява българска банка заради парични преводи, получавани от Венецуела. Става дума за милиони евро с източник Държавната петролна корпорация на Венецуела. Сигналът за преводите е получен в България от американските служби. По този повод премиерът Бойко Борисов се срещна с американския посланик у нас Ерик Рубин и с ръководителите на специалните служби и прокуратурата. Българското финансово разузнаване е установило получателя на парите и банковите сметки.

Александър Марков
от Александър Марков
16:15, 13.02.2019
6294
Чете се за: 01:55 мин.
У нас

Схемата минава през доверителна сметка в българска банка и включва трансфер на средства към трети страни. По детайлите на схемата и лицата получатели службите още работят, обясниха главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Сигналът за преводите е получен по дипломатически и оперативни канали от американските ни партньори.

Извършва се проверка на банката, където е разкрита доверителната сметка, установен е и човекът, разкрил тази сметка.

Всичко това стана ясно след спешната среща при премиера, на която присъстваха американският посланик Ерик Рубин, вътрешният министър Младен Маринов, главният прокурор Сотир Цацаров. По-късно през деня тримата бяха и при президента.

Милиони евро са превеждани от държавната петролна компания "Петролеос де Венесуела" към разкрита от адвокат доверителна сметка в малка българска банка с български собственици, съобщи след едночасовата среща при премиера главният прокурор Сотир Цацаров.

Сотир Цацаров, главен прокурор: В конкретния случай е използвана точно формата на доверителна адвокатска сметка, за да могат да бъдат създадени подсметки на съответни клиенти, по които да постъпват паричните преводи от Венецуела и от които тези парични средства да бъдат трансферирани на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност, като закупуване на храни, финансиране на спортна федерация и т.н., към банки в други страни.

Титулярът на сметката е и с българско гражданство.

Димитър Георгиев, председател на ДАНС: Лицето, което е установено като титуляр на сметката, живее в различни държави, така че към момента не е на територията на България.

Веднага след като сигналът в България е получен по дипломатически и оперативен път от американското финансово разузнаване, е започнала проверка, която ще бъде разширена.

Димитър Георгиев, председател на ДАНС: ДАНС извършва проверки в банката, която е идентифицирана с оглед установяване на пълната фактология около преводите, свързани със сметките, които бяха споменати.
Сотир Цацаров, главен прокурор: ДАНС работи и по това в момента, да бъде извършена проверка в мащабите на цялата банкова система по отношение на това, извършвани ли са и други преводи.

Сотир Цацаров подчерта, че в случая става дума за добре организиран канал и механизъм за изнасяне на парични средства от Венецуела.

Сотир Цацаров, главен прокурор: При получаване на пълната картина на преводите, на периода на преводите, на техните основания и на лицата, които са ги извършвали, най-вероятно ще се пристъпи към наказателно производство за пране на пари.

Американският посланик Ерик Рубин изрази задоволство от работата между българското и американското правителство и службите на двете страни.

Н. Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България: Нашето правителство, заедно с другите страни от ЕС, работи в много тясно сътрудничество, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато и че то разполага с необходимата подкрепа, за да има осигурено мирно и демократично бъдеще.

Обменът на информация между САЩ и България и съвместните действия са гарант за постигане на тази цел, заяви още Рубин.

След проверките се очаква допълнителна информация от финансовото разузнаване в ДАНС, както и от прокуратурата кои банки са попаднали в обхвата на разширеното разследване за вътрешно движение на средства в България, има ли вторични преводи на средства и към кого.

Преди дни венецуелският опозиционен депутат Карлос Папарони съобщи, че България е била част от схема за изнасяне на държавни пари от страната му. Тогава от Министерството на външните работи съобщиха, че няма официална информация, нито сигнали за превод на средства от "Петролеос де Венесуела" до България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Добавена реалност
ДРУГИТЕ новини: Добавена реалност
Протоколът за членството на Македония в НАТО тръгна към Народното събрание
Протоколът за членството на Македония в НАТО тръгна към Народното събрание